De beste planten voor een insectenvriendelijke tuin

1. Lavendel

woman walking on purple lavender field

Lavendel is een van de meest populaire planten voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan dankzij de geurige bloemen en de overvloedige nectar. Lavendel is niet alleen mooi om te zien, maar ook functioneel in het creëren van een bijvriendelijke tuin.

Voordelen van Lavendel

 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Weinig onderhoud nodig
 • Kan goed tegen droogte

Planttips voor Lavendel

Lavendel gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en snoei regelmatig om de vorm te behouden.

Lavendel is een uitstekende keuze voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de biodiversiteit in hun tuin.

2. Echinacea

a close up of a pink flower with green leaves in the background

Echinacea, ook wel bekend als de zonnehoed, is een prachtige plant die niet alleen kleur toevoegt aan je tuin, maar ook een magneet is voor insecten zoals bijen en vlinders. Deze plant is zeer geliefd vanwege zijn lange bloeiperiode en gemakkelijke verzorging.

Voordelen van Echinacea

 • Langdurige bloei
 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Weinig onderhoud nodig

Verzorgingstips

Echinacea gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, helpt de plant gezond te houden.

Door je tuin te vergroenen met planten zoals Echinacea, kan je directe leefomgeving beter omgaan met extreme weersomstandigheden.

Combinaties met andere planten

Echinacea combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals lavendel en salvia. Deze combinaties zorgen voor een kleurrijke en levendige tuin.

3. Zonnehoed

a purple flower with a yellow center

Waarom kiezen voor Zonnehoed?

De Zonnehoed, ook wel bekend als Echinacea, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan dankzij zijn rijke nectar. Bovendien is de Zonnehoed een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Verzorgingstips

Om de Zonnehoed optimaal te laten groeien, is het belangrijk om hem op een zonnige plek te planten. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, zodat de wortels niet te nat worden. Regelmatig snoeien helpt om de plant gezond en bloeiend te houden.

Combineren met andere planten

De Zonnehoed combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals lavendel en salvia. Dit zorgt voor een gevarieerde en kleurrijke tuin die veel verschillende insecten aantrekt.

De juiste planten kiezen voor je tuin kan een groot verschil maken in het aantrekken van insecten. De Zonnehoed is een van die bloemen waar insecten dol op zijn.

Voordelen van Zonnehoed

 • Trekt bijen en vlinders aan
 • Sterke en weerbestendige plant
 • Makkelijk te verzorgen
 • Combineert goed met andere planten

4. Salvia

a field full of green plants with lots of leaves

Salvia, ook wel bekend als salie, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze vaste plant trekt een breed scala aan bestuivers aan, waaronder bijen en vlinders. Salvia is niet alleen aantrekkelijk voor insecten, maar ook voor tuiniers vanwege de lange bloeiperiode en de gemakkelijke verzorging.

Voordelen van Salvia

 • Lange bloeiperiode
 • Weinig onderhoud
 • Trekt veel bestuivers aan

Verzorgingstips

Salvia gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en een overvloedige bloei. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten voor een optimale groei.

Salvia is een veelzijdige plant die zowel in borders als in potten kan worden geplant, waardoor het een flexibele keuze is voor elke tuin.

Combinaties met andere planten

Salvia combineert goed met andere vaste planten zoals lavendel en echinacea. Deze combinaties zorgen voor een kleurrijke en levendige tuin die het hele seizoen door aantrekkelijk is voor insecten.

5. Duizendblad

selective focus photography of blooming purple flowers

Duizendblad, ook bekend als Achillea millefolium, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt niet alleen bijen en vlinders aan, maar ook andere nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes. Duizendblad bloeit van juni tot september en biedt een lange periode van nectar en stuifmeel voor insecten.

Voordelen van Duizendblad

 • Langdurige bloei
 • Weinig onderhoud
 • Trekt verschillende soorten insecten aan

Verzorgingstips

Duizendblad is een gemakkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Plant het in goed doorlatende grond en op een zonnige plek voor de beste resultaten. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en meer bloemen.

Duizendblad is niet alleen mooi, maar ook functioneel in een bijvriendelijke tuin creëren voor de bij.

6. Kattenkruid

green leaf plant

Voordelen van Kattenkruid

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Bovendien is kattenkruid gemakkelijk te onderhouden en droogtebestendig.

Groeicondities

Kattenkruid gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Het is een veelzijdige plant die zowel in borders als in potten kan worden geplant.

Onderhoud

Het onderhoud van kattenkruid is minimaal. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en een tweede bloei in de late zomer. Water geven is alleen nodig tijdens langdurige droogte.

Kattenkruid is niet alleen aantrekkelijk voor insecten, maar ook een mooie aanvulling in elke tuin door zijn paarse bloemen en aromatische bladeren.

7. Vlinderstruik

flowers on glass vase

De vlinderstruik, ook bekend als Buddleja, is een populaire keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze struik trekt veel vlinders aan met zijn geurige bloemen en overvloedige nectar. De bloemen bloeien van de zomer tot de herfst en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals paars, roze, wit en blauw.

8. Wilde Marjolein

a close up of a bunch of purple flowers

Wilde Marjolein, ook bekend als Origanum, is een veelzijdige plant die zowel uw tuin als keuken kan verrijken. Deze heerlijk geurende plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders.

Voordelen van Wilde Marjolein

 • Aantrekkelijk voor insecten: De bloemen van Wilde Marjolein zijn een magneet voor bestuivers.
 • Veelzijdig gebruik: Kan zowel in de tuin als in de keuken worden gebruikt.
 • Weinig onderhoud: Deze plant vereist minimale zorg en is zeer robuust.

Groeitips voor Wilde Marjolein

 • Plant op een zonnige plek voor optimale groei.
 • Zorg voor goed doorlatende grond.
 • Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei.

Wilde Marjolein is een uitstekende keuze voor iedereen die een insectenvriendelijke tuin wil creëren. Ontdek de veelzijdige Origanum en geniet van een levendige, geurige tuin.

9. Hemelsleutel

opened door of house

De Hemelsleutel, ook wel bekend als Sedum, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan dankzij zijn nectar-rijke bloemen. De bloemen bloeien in de late zomer en vroege herfst, wat zorgt voor een langdurige voedselbron voor insecten.

Voordelen van Hemelsleutel

 • Langdurige bloei
 • Weinig onderhoud
 • Droogtebestendig

Verzorgingstips

De Hemelsleutel is een gemakkelijke plant om te verzorgen. Hij gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en heeft weinig water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

De Hemelsleutel is een ideale plant voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsarme, maar toch prachtige toevoeging aan hun tuin.

Combinaties met andere planten

De Hemelsleutel combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals lavendel, salvia en de vlinderstruik. Deze combinaties zorgen voor een kleurrijke en levendige tuin die veel verschillende soorten insecten aantrekt.

10. Kogeldistel

green metal garden shovel filled with brown soil

De kogeldistel is een opvallende plant die niet alleen een decoratieve waarde heeft, maar ook zeer aantrekkelijk is voor insecten. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan met zijn bolvormige, blauwe bloemen.

Voordelen van Kogeldistel

 • Langdurige bloei
 • Weinig onderhoud
 • Trekt veel verschillende soorten insecten aan

Verzorgingstips

 1. Plant de kogeldistel op een zonnige plek.
 2. Zorg voor goed doorlatende grond.
 3. Snoei de plant in het vroege voorjaar om de groei te bevorderen.

De kogeldistel is een uitstekende keuze voor tuiniers die een insectenvriendelijke tuin willen creëren zonder veel onderhoud.

Veelgestelde Vragen

Welke planten trekken de meeste bijen aan?

Lavendel, Echinacea en Salvia zijn uitstekende keuzes om bijen naar je tuin te lokken.

Hoe onderhoud ik een insectenvriendelijke tuin?

Zorg voor een verscheidenheid aan planten die op verschillende tijden bloeien, en vermijd het gebruik van pesticiden.

Zijn er planten die zowel vogels als insecten aantrekken?

Ja, de Vlinderstruik en Wilde Marjolein trekken zowel vogels als insecten aan.

Wat is de beste tijd om deze planten te planten?

De lente en de vroege herfst zijn de beste tijden om deze planten te planten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn tuin het hele jaar door insectenvriendelijk is?

Kies planten die op verschillende tijden van het jaar bloeien en zorg voor beschutting zoals struiken en hagen.

Zijn er specifieke planten die vlinders aantrekken?

Ja, de Vlinderstruik en Kattenkruid zijn bijzonder aantrekkelijk voor vlinders.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *