Vaste planten

Een tuin vol vogels, vlinders en andere dieren is een aanwinst voor uzelf, insecten en vogels. Met bloeiende vaste planten maakt u een tuin waar het goed toeven is.

Omdat het aardoppervlak voor een groot gedeelte bedekt is met al dan niet particuliere tuinen vind ik het persoonlijk een verplichting om hier iets goeds mee te doen. Zorg er dus voor dat er het gehele seizoen bloemen in de tuin zijn. Hoe meer variatie in bloemen hoe meer soorten insecten de tuin aantrekt. Veel bloemen richten zich op een insectensoort, andere bieden voedsel voor meerdere soorten. Met name nectarrijke bloemen trekken insecten aan en die zijn weer een belangrijke, zo niet de belangrijkste voedselbron voor vogels. Daaropvolgende zijn de bloemzaden weer belangrijk voor vogels en knaagdieren.

Tips voor bloemen in je tuin

– Zorg dat er het gehele seizoen bloemen in de tuin zijn die insecten graag bezoeken.
– Hou bij de keuze van de beplanting rekening met de standplaats.
– Probeer de tuin zo in te richten dat niet overal intensief onderhoud nodig is.
– Als bemesting nodig is, gebruik dan compost of dierlijke mest. Deze meststoffen stimuleren het bodemleven en dragen bij aan een betere waterhuishouding. Dit is van belang voor een gezonde plantengroei.
– Beperk het winterklaar maken van de tuin tot die plaatsen die direct in het zicht liggen en laat uitgebloeide stengels en dergelijke zo lang mogelijk staan.

Vaste planten voorjaar

De onderstaande plantencombinatie doet het ook goed in de schaduw, en geeft bloei van voorjaar tot vroege zomer.

Sleutelbloem, beter bekend als Primula. Bekende kleurrijke voorjaarsbloeier, van maart tot mei. Ook geschikt voor bakken en potten.
– Longkruid (Pulmonaria). Gevlekt blad, en in april en mei bloemen van blauw tot rood. Goede bodembedekker voor een koele schaduwhoek.
Hondsdraf (Glechoma hederacea ‘Variegata’). Gezellig bont kruipertje, ook geschikt voor de zg. ‘Hanging baskets’. Bloeit van april tot in juni.
Zenegroen (Ajuga reptans ‘Atropurpurea’). Donkerbladig inheems kruipertje met blauwviolette kaarsjes van mei tot juni.
Damastbloem (Hesperis matronalis). Sterke plant met heerlijk geurende bloemen in mei en juni.

Vaste planten zomer

Kattenstaart (Lythrum salicaria*). De kattenstaart is een moerasplant, die het echter in de bloemenborder ook prima doet, zolang het niet al te droog is
Duizendblad (Achillea). Ook een belangrijke waard- en voedselplant voor insecten. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar met gele, witte, of rose bloemen.
Dropplant (Agastache). Een plant met een opvallende anijsgeur, die liever droog dan te nat staat. De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en andere insecten.
Zonneroosje (Helianthemum). Het zonneroosje is een laag kruipend plantje voor een zonnige plek op de voorgrond. Van mei tot juli verschijnen de bloemen die voor zo’n fijn plantje behoorlijk groot zijn. Kleuren variëren van geel tot oranje, zalm, brons en rood.
Hartgespan (Leonurus cardiaca*). Een waardevolle plant voor honingbijen en wilde bijen. Bloeit lila in juni en juli, en heeft grijsgroen blad.

Vaste planten nazomer – herfst

Deze bloemen zijn mooi te combineren en vormen bij elkaar een waar nectarparadijs in de nazomer en herfst.

Leverkruid (Eupatorium cannabinum*, Eupatorium purpureum). Het inheemse leverkruid, ook wel Koninginnekruid genoemd, is een magneet voor bijen en vlinders.
Guldenroede (Solidago, diverse cultivars). Guldenroede is een sterke plant en groeit ook op moeilijke plaatsen, zolang het maar geen diepe schaduw is. Rond de gele pluimen zoemen de bijen.
IJzerhard (Verbena bonariensis). Deze opgaande plant met paarse pluimpjes is de vlinderstruik onder de vaste planten.
Herfstaster (Aster novi-belgii). De herfstaster is veelzijdig. Bloemen voor de bijtjes, en zaden voor de vogels.
Hemelsleutel (Sedum telephium ‘Herbstfreude’, Sedum spectabilis). Een makkelijke plant met roze bloemschermen waar altijd insecten op te vinden zijn

Tips voor natuurlijk tuinieren

1. Voorkom het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen, verwijder daarom regelmatig onkruid met de hand.
2. Gezonde tuinplanten hebben minder snel last van plagen. Kies daarom planten, struiken en bomen die passen bij het klimaat en de bodem en houd rekening met zon en schaduw bij het plaatsen.
3. Kies voor bomen en struiken die een dichte takkenstructuur hebben, een ruwe schors, bloemen en eetbare vruchten. Vogels en andere dieren vinden dan een schuilplaats en eten in uw tuin.
4. Zorg dat er zo lang mogelijk bloeiende planten in uw tuin staan. Hierdoor hebben insecten lange tijd voedsel.

Tuininrichting

Plaatst u een schutting of een haag om uw tuin te omheinen? Wat voor bestrating kiest u? Neemt u gras? Wat voor tuinmeubels wilt u? Een tuin inrichten betekent keuzes maken.
Bij de aanschaf van tuinmeubilair, schuttingen, bestrating, vijvers en planten kunt u rekening houden met het milieu. Kies voor materiaal dat lang mee gaat, tweedehands materialen zijn vaak net zo goed voor tuininrichting en aanzienlijk goedkoper. Vooral bestratingsmaterialen zijn goed opnieuw te gebruiken. Kijk voor meer informatie op Tuininrichting.

Tuinonderhoud

Goed onderhoud aan planten en tuinmaterialen verlengt hun levensduur. Natuurlijke meststoffen en compost houden de bodem van uw tuin in goede conditie. Ze leveren voedingsstoffen en verbeteren de structuur van de bodem. Een goede luchtige en voedzame tuingrond levert gezondere planten op, maakt bestrijdingsmiddelen onnodig en vermindert zo de milieubelasting.

Plagen in de tuin bestrijden
Insecten horen bij een tuin. Ze dragen bij aan het natuurlijke evenwicht. Zo ruimen mieren en wespen veel andere insecten op. Gezonde, sterke planten die op de juiste plek staan, hebben meestal geen last van wat beestjes en insecten. Maar als een soort dreigt uit te groeien tot een plaag, dan kunt u beter ingrijpen. Als u op tijd de juiste maatregelen neemt, kunt u plagen in de kiem smoren. Dat kan vaak met milieuvriendelijke middelen. Lees meer op Plagen in de tuin en Schimmels en vraat op tuinplanten.

Leven in de tuin

De plantkeuze is van groot belang in de tuin. Een vriendelijke manier om slakken, rupsen en larven tegen te gaan is door egels en vogels aan te trekken: de kleine beestjes staan namelijk op hun menu. Egels kruipen vaak weg onder struiken of takkenbossen, en vogels schuilen graag in dichte struiken. U maakt de tuin aantrekkelijk voor egels als u met struiken en takkenbossen schuilplaatsen creëert en de tuin niet al te grondig opruimt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *