Krielkippen

Sinds lange tijd zijn wij fan van krielkippen. Momenteel hebben we kippen van het ras Chabo (Japanse krielkip). Het is een erg leuk en vriendelijk ras dat je goed kunt houden, zelf in je kleine stadstuin.

Het karakter

De Chabo is van origine een Japans en zeer oud ras (enige duizenden jaren). De Chabo is een rustig kippen ras met veel ronde vormen. Deze kippen hebben aardige en een zeer mild karakter, ze zijn makkelijk tam te krijgen en zijn ook heel kindvriendelijk. Daarnaast kan de Chabo een schitterende paringsdans opvoeren en kraait hij niet zo luid. De kleine eitjes zijn lekker. Het is een echt een ras voor liefhebbers!

Uiterlijk van de Chabo

Verder heeft de Chabo een grote, rechtopstaande staart met rijke sier bevedering. De kam is t.o.v. de kop relatief groot. De Chabo is in ons land erkend in vele kleurslagen. De Chabo’s kunnen uitstekend vliegen, tot wel 150 cm hoog. Een Chabo moet vooral klein zijn en daarbij moet het dier korte dikke benen hebben. Door deze korte benen lijkt het net of de Chabo geen beentjes heeft en lijkt het of ze niet lopen maar schuiven.

Links
Meer informatie over verschillende kippenrassen: dierenverblijven.nl/kip.html. Of op deze site van liefhebbers van deze Chaboclub: chaboclub.nl/.

Chabo’s te koop
De kippen zijn gekocht bij diverse kwekers, maar ik heb zelf ook regelmatig Chabo kuikens.

Kippenweetjes

Wist je dat? ……

* Een kip een hartslag van 280 tot 315 slagen per minuut heeft.
* Er meer kippen dan mensen in de wereld zijn.
* Hoenders niet zweten, maar ze sturen meer of minder bloed door de kam om af te koelen.
* Een haan 18-20 maal ademhaalt per minuut, een hen 30-35 maal.
* Een hen wel 20 jaar oud kan worden.
* Angst voor kippen men alektorofobie noemt.
* Kippen heel graag in het zand (metselzand) spelen en daaruit kiezeltjes uit oppikken.
* Om de paar weken je kapotte schelpen in de ren moet strooien om te voorkomen dat de kippen windeieren gaan leggen. In schelpen zit namelijk veel kalk.
* Kippen hun verzorgers herkennen.
* Kippen niet kunnen zwemmen.
* Wil je meer weetjes? Het kippenboek ‘Geïllustreerde Kippen Encyclopedie’ (uit 2005) van auteurs Esther Verhoef en Aad Rijs is een aanrader! Het boek leest makkelijk, is informatief en is rijkelijk voorzien van foto’s. Een aantal onderwerpen, die zij behandelen in het 330 bladzijden dikke boek, zijn: verzorging van kippen, huisvesting, voortplanting en voeding van kippen en ze geven een uitgebreide beschrijving van meer dan honderd kippenrassen, waaronder de Chabo! De meeste witte boekenwinkels hebben het wel te koop. De mijne heb ik gekocht in Zwolle (Diezerstraat).

Onderaan de pagina Krielkippen, onze Chabo’s vind je afbeeldingen van onze Chabo’s.

Het belang van een goede vogelarts

Van de ene op de andere dag was een Chabo hennetje mank. Aan het voetje was niks vreemds te zien, wel aan haar elleboog. Deze was dik. Nadat ik het enkele dagen had aangezien, maakte ik toch maar een afspraak bij de dierenarts. Je weet dat deze natuurlijk meer katten en honden zien, maar waar moet je anders heen? Op internet had ik al even gezocht, maar de dichtstbijzijnde vogelarts gespecialiseerd in kippenziekten zit in Meppel. Ik had nog nooit eerder een manke Chabo gehad en de drempel om direct naar Meppel te rijden was eigenlijk te hoog. Van die (dure) beslissing heb ik achteraf wel een beetje spijt….

Infectie?
De dierenarts vermoedde een infectie en met een flesje antibiotica keerden we huiswaarts. Ik had er echter niet veel vertrouwen in. Mede ook doordat ze plots mank was geworden en ik nota bene de (zeer jonge) dierenarts moest wijzen op de verdikking in het bovenste deel van het pootje. Na twee weken was er geen enkele verbetering.

Uit de kom?
De dierenarts adviseerde telefonisch om het dier maar te laten inslapen, of om het pootje te amputeren of om de antibiotica rechtstreeks in de snavel te geven. Door mijn wantrouwen heb ik haar nog gevraagd of het pootje uit de kom of gebroken kon zijn, maar zij gaf aan dat het daar niet naar uit zag. Ik wilde mijn kip niet laten inslapen en zij opperde als laatste mogelijkheid om naar de vogelarts in Meppel te gaan. Die heb ik gebeld en dat had ik veel eerder moeten doen! De vogelarts zag direct dat het peesje van het botje af lag

De vogelarts
De vogelarts zag het direct; het peesje lag van het botje af. Dit was ook duidelijk te zien toen hij het pootje boog en strekte. Mijn vermoeden klopte dus deels. Als de vogelarts haar binnen twee dagen had gezien, kon het waarschijnlijk genezen met alleen een spalkje! Maar doordat er toen al twee weken voorbij waren, was het pootje een beetje scheef gaan staan en kon alleen een operatie nog uitkomst bieden.

Plezier
Ondanks de hoge kosten (130 euro ex BTW) hebben we er dus voor gekozen om haar te laten opereren. Tja, je hebt nu eenmaal dieren en dan moet je er ook voor zorgen. En, als dierenvrienden konden we haar niet laten inslapen, zeker omdat de kippen ons zoveel plezier geven. Maar het blijft een erg dure les.

Voortaan ga ik gelijk met mijn Chabo’s naar de vogelarts. Zij hebben specifieke kennis en doen meer voor je kip. Zo controleren zij je kip ook op andere zaken (zoals op mijten en wormen) en geven je ook adviezen op het gebied van bijvoorbeeld voer en behuizing.

Scharrelen
Mijn Chabo hupt inmiddels weer in de tuin, nog steeds met een verbandje om haar pootje. De twee pennetjes, het is behandeld alsof het gebroken was, zijn er inmiddels uit.

Nu moet het genezen. Ze krijgt nog een week pijnstillers. Volgens de dierenarts gaat alles goed komen en kan ze straks weer volop scharrelen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *