De beste planten voor insectenvriendelijke tuinen

1. Lavendel

person touching purple petaled flowers

Lavendel is een van de meest populaire vaste planten voor insectenvriendelijke tuinen. Deze plant trekt een breed scala aan bestuivers aan, waaronder bijen en vlinders. De geurige paarse bloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor insecten, maar ook voor mensen.

Voordelen van Lavendel

 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Weinig onderhoud nodig
 • Kan goed tegen droogte

Tips voor het Planten

Lavendel gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Lavendel is een uitstekende keuze voor wie een natuurlijke tuin wil creëren die het hele jaar door aantrekkelijk is.

Onderhoud

 • Snoei de plant jaarlijks om de vorm te behouden
 • Verwijder dode bloemen om nieuwe groei te stimuleren
 • Bemest in het voorjaar voor de beste resultaten

2. Echinacea

purple flower in tilt shift lens

Echinacea, ook wel bekend als de zonnehoed, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. De bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook zeer functioneel.

Voordelen van Echinacea

 • Verhoogt de biodiversiteit
 • Trekt bijen en vlinders aan
 • Weinig onderhoud nodig

Verzorging van Echinacea

Echinacea is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen. Ze gedijen goed in zowel volle zon als halfschaduw en hebben weinig water nodig. Regelmatig snoeien helpt om de plant gezond en bloeiend te houden.

Wil je ook zo’n tuin vol bloemen voor vlinders en bijen? Bekijk de tip van boswachter Mathiska over fijne planten voor insecten.

Soorten Echinacea

Er zijn verschillende soorten Echinacea beschikbaar, elk met hun eigen unieke kleuren en eigenschappen. Enkele populaire variëteiten zijn:

 1. Echinacea purpurea (paarse zonnehoed)
 2. Echinacea pallida (bleke zonnehoed)
 3. Echinacea paradoxa (gele zonnehoed)

3. Zonnehoed

a bunch of pink flowers in a field

De Zonnehoed, ook bekend als Echinacea, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan dankzij zijn rijke nectarvoorraad. De bloemen bloeien van de zomer tot de herfst en bieden een langdurige voedselbron voor insecten.

Voordelen van Zonnehoed

 • Langdurige bloei
 • Rijke nectarvoorraad
 • Ondersteunt bijen en vlinders

Verzorgingstips

Zonnehoed is relatief eenvoudig te verzorgen. Plant ze in goed doorlatende grond en zorg voor voldoende zonlicht. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, helpt de plant gezond te houden.

Het is daarom belangrijk om de insecten te ondersteunen met extra voedselbronnen. En dit is zelfs mogelijk als je geen grote tuin hebt. Zelfs op een balkon kun je Zonnehoed planten en bijdragen aan de biodiversiteit.

4. Salvia

a purple flower with a blurry background

Salvia, ook wel bekend als salie, is een prachtige en veelzijdige plant voor insectenvriendelijke tuinen. Deze plant trekt verschillende soorten insecten aan, waaronder bijen, vlinders en hommels. Salvia gedijt goed in zonnige locaties en heeft weinig onderhoud nodig. De bloemen van de Salvia plant zijn rijk aan nectar en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Door de lange bloeiperiode van Salvia kunnen insecten gedurende een langere periode genieten van de nectar en pollen. Een aanrader voor tuiniers die een diversiteit aan insecten willen aantrekken.

5. Duizendblad

selective focus photography of blooming purple flowers

Duizendblad, ook bekend als Achillea millefolium, is een veelzijdige plant die niet alleen aantrekkelijk is voor mensen, maar ook voor een breed scala aan insecten. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan dankzij zijn overvloedige bloei en nectar.

Voordelen van Duizendblad

 • Langdurige bloei van juni tot september
 • Weinig onderhoud nodig
 • Geschikt voor verschillende bodemtypes

Verzorgingstips

 1. Plant Duizendblad op een zonnige plek voor de beste bloei.
 2. Zorg voor goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.
 3. Snoei de plant na de bloei om een tweede bloei te stimuleren.

Duizendblad is een uitstekende keuze voor elke insectenvriendelijke tuin vanwege zijn veelzijdigheid en lage onderhoudsbehoefte.

6. Kattenkruid

green leaf plant

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze bloeiers in mei trekken menig bij en vlinder aan, dankzij hun overvloedige nectarproductie. Kattenkruid is niet alleen aantrekkelijk voor insecten, maar ook voor katten, die vaak aangetrokken worden door de geur van de plant.

Voordelen van Kattenkruid

 • Langdurige bloei van mei tot september
 • Weinig onderhoud nodig
 • Droogtebestendig

Verzorgingstips

Kattenkruid gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en een langere bloeiperiode.

Kattenkruid is een veelzijdige plant die zowel in borders als in potten kan worden geplant, waardoor het een flexibele optie is voor elke tuinier.

Combinaties met andere planten

Kattenkruid combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals lavendel en salvia. Deze combinaties zorgen voor een kleurrijke en levendige tuin die veel verschillende soorten insecten aantrekt.

7. Vlinderstruik

flowers on glass vase

De vlinderstruik, ook wel bekend als Buddleja, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze struik staat bekend om zijn lange bloeiende trossen die vlinders aantrekken. Vooral de kleine vos, dagpauwoog en andere vlindersoorten zijn dol op deze plant.

Verzorging

De vlinderstruik is relatief eenvoudig te verzorgen. Hij gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en heeft weinig water nodig zodra hij goed is gevestigd.

Bloeitijd

De bloeitijd van de vlinderstruik is van de late lente tot de vroege herfst, waardoor je tuin maandenlang kleur en leven heeft.

Voordelen

 • Aantrekkelijk voor vlinders en bijen
 • Lange bloeitijd
 • Weinig onderhoud nodig

De vlinderstruik is een must-have voor iedereen die een prachtige vlindertuin wil creëren.

8. Hemelsleutel

green flower buds

Voordelen voor insecten

Hemelsleutel, ook bekend als Sedum, is een uitstekende plant voor insectenvriendelijke tuinen. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan dankzij de overvloedige nectar die hij produceert. De bloemen bloeien laat in het seizoen, wat een belangrijke voedselbron biedt wanneer andere planten al zijn uitgebloeid.

Onderhoud en verzorging

Hemelsleutel is een zeer onderhoudsarme plant. Hij gedijt goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke plekken en heeft weinig water nodig. Dit maakt hem ideaal voor tuiniers die op zoek zijn naar een gemakkelijke maar effectieve manier om hun tuin insectenvriendelijk te maken.

Groeicondities

 • Bodem: Goed doorlatende grond
 • Zonlicht: Volle zon tot halfschaduw
 • Waterbehoefte: Laag

Hemelsleutel is een veelzijdige plant die in bijna elke tuin kan worden geïntegreerd. Zelfs een klein balkon kan veel voor ze betekenen.

Combinaties met andere planten

Hemelsleutel combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals lavendel en salvia. Deze combinaties kunnen een kleurrijk en levendig tuinontwerp creëren dat niet alleen aantrekkelijk is voor insecten, maar ook voor het oog van de mens.

9. Kogeldistel

purple and brown flower in macro lens

De kogeldistel is een opvallende plant die niet alleen mooi is, maar ook zeer aantrekkelijk voor insecten. Grotere bijen zoals hommels kunnen grotere afstanden afleggen, maar ook voor hen geldt: nabijer is beter, aangezien dit tijd en energie bespaart. Bijvriendelijke planten zoals de kogeldistel zijn daarom essentieel in elke tuin.

Voordelen van Kogeldistel

 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Weinig onderhoud nodig
 • Bloeit langdurig

Verzorgingstips

De kogeldistel gedijt goed in zonnige plekken en heeft weinig water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

De kogeldistel is een symboolsoort voor wilde bijen en draagt bij aan een gezonde biodiversiteit in de tuin.

10. Wilde Marjolein

a close up of a bunch of purple flowers

Beschrijving

Wilde Marjolein, ook bekend als Oregano, is een veelzijdige plant die niet alleen in de keuken wordt gebruikt, maar ook een waardevolle toevoeging is aan insectenvriendelijke tuinen. Deze plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders.

Groeiomstandigheden

Wilde Marjolein gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke plekken en heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Voordelen voor Insecten

 • Biedt nectar en pollen voor bijen en vlinders
 • Creëert een leefomgeving voor verschillende insectensoorten
 • Verhoogt de biodiversiteit in de tuin

Het toevoegen van Wilde Marjolein aan je tuin kan helpen bij het creëren van een bijenhotel effect, waar verschillende insecten zich thuis voelen.

Onderhoudstips

 • Regelmatig snoeien om de plant compact te houden
 • Zorg voor voldoende water tijdens droge periodes
 • Verwijder dode bloemen om doorbloei te bevorderen

Combinaties met Andere Planten

Wilde Marjolein combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals Lavendel en Salvia. Deze combinaties kunnen een kleurrijke en levendige tuin creëren die aantrekkelijk is voor zowel mensen als insecten.

Veelgestelde Vragen

Welke planten trekken de meeste insecten aan?

Lavendel, Echinacea, Zonnehoed, Salvia, Duizendblad, Kattenkruid, Vlinderstruik, Hemelsleutel, Kogeldistel en Wilde Marjolein zijn uitstekende keuzes.

Hoe kan ik mijn tuin insectenvriendelijk maken?

Door het planten van een verscheidenheid aan bloemen die nectar en stuifmeel bieden, zoals de planten in deze lijst. Vermijd ook het gebruik van pesticiden.

Welke insecten profiteren van deze planten?

Bijvoorbeeld bijen, vlinders, hommels en andere bestuivers.

Hoe onderhoud ik deze insectenvriendelijke planten?

Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, en dode bloemen verwijderen om nieuwe groei te bevorderen.

Zijn deze planten ook goed voor vogels?

Ja, veel van deze planten trekken insecten aan die op hun beurt weer vogels aantrekken.

Wanneer is de beste tijd om deze planten te planten?

De beste tijd om te planten is in het voorjaar of het najaar, wanneer de grond nog warm is maar de temperaturen milder zijn.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *