Testosteron testen en meten

Testosteron is een hormoon het lichaam van mannen en vrouwen en speelt een rol bij verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Het testen en meten van je testosteron levert waardevolle informatie op die jij en je huisarts helpt om mogelijke problemen of risicofactoren die daarmee samenhangen in kaar te brengen. Er zijn verschillende manieren om op testosteron te testen, zoals bloedtesten en speekseltesten.

Testosteron: het machtige hormoon

Testosteron is een hormoon die mannen en vrouwen bij zich hebben. De niveaus ervan zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Het meten van testosteronniveaus kan worden gedaan door middel van bloedtesten, speekseltesten of urinetesten.

De meest nauwkeurige manier om de testosteronniveaus te meten, is door middel van een bloedtest. Hiermee wordt de totale hoeveelheid testosteron in het lichaam in één keer gemeten. Speekseltesten kunnen worden gebruikt als frequentere monitoring nodig is, en urinetesten worden meestal alleen gebruikt om te controleren op steroïden.

Bij het meten van je testosteronspiegel wordt rekening gehouden met je leeftijd, geslacht, symptomen, medische geschiedenis en familiegeschiedenis. Een arts zal deze informatie meenemen in een eventueel behandelplan. Zodra de resultaten bekend zijn kunnen ze helpen bij het diagnosticeren van bepaalde aandoeningen die verband houden met een laag of hoog testosteron. Denk hierbij aan verlies van spiermassa, onvruchtbaarheid of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).

Hoe en waar kun je testosteron meten of laten testen?

Testosteronniveaus kunnen worden gemeten door middel van een eenvoudige bloedtest. Het beste tijdstip is ‘s ochtends tussen 7.00 – 10.00 omdat de testosteronniveaus doorgaans het hoogst zijn op dit tijdstip van de dag. De meest nauwkeurige manier om de testosteronspiegel te meten is bij je huisarts.

testosteron meten

Je kunt ook gebruikmaken van een van een thuistestkit, hoewel deze niet zo betrouwbaar zijn als de bloedtesten die door artsen worden uitgevoerd. De beste test is wel de testosteron thuistest van HAY. Andere methoden zoals urine- en speekseltesten bestaan ook, maar die zijn minder nauwkeurig dan de bloedtest. Naast het meten van testosteron kan je huisarts ook de niveaus van andere hormonen controleren.

Symptomen van laag testosteron

Laag testosteron kan een breed scala aan symptomen opleveren. Veel voorkomende symptomen zijn een laag energieniveau en vermoeidheid, verminderde spiermassa en -kracht, verminderd libido, erectiestoornissen, verminderde botdichtheid en haaruitval. Psychologische symptomen kunnen depressie, slapeloosheid en prikkelbaarheid zijn. Laag testosteron kan ook problemen met concentratie en geheugen veroorzaken.

Naast deze symptomen kunnen mannen met een laag testosteron meer lichaamsvet rond hun buik of borst en een erectiestoornis ontwikkelen. Daarnaast kunnen mannen ook last krijgen van opvliegers of nachtelijk zweten. Deze fysieke symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Vraag dus altijd je huisarts om advies.

Hoe kun je testosteron verhogen

Testosteronniveaus kun je verhogen door veranderingen in het dieet en de levensstijl. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, magnesium en vitamine D zijn gunstig voor de testosteronproductie. Ook voldoende slaap (minstens 7-9 uur) per nacht helpt om de testosteronniveaus hoog te houden. Maar ook regelmatig sporten helpt de aanmaak van testosteron door het lichaam te stimuleren. Sporten helpt ook om endorfines vrij te maken. Dit stofje verhoogt op natuurlijke wijze de stemming en het energieniveau.

En supplementen? Tribulus terrestris is een supplement dat veel wordt gebruikt door mannen. Maar ook andere supplementen zoals ashwagandha-wortelextract kunnen een gunstige werking hebben. Sommige supplementen kunnen mogelijk bijwerkingen hebben, of een wisselwerking met andere medicijnen. Raadpleeg dus altijd je huisarts voordat je er aan begint.

Tot slot: voordelen van het testen en meten van testosteron

Het meten en testen van testosteronniveaus je een flink aantal voordelen opleveren. Het kan je info geven over je algehele gezondheid omdat het nauw verband houdt met fysiek en psychologisch welzijn.

Meting van testosteron kan ook worden gebruikt om aandoeningen te diagnosticeren van vruchtbaarheidsproblemen. Bovendien kunnen metingen worden gebruikt voor fysieke prestaties.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *