De beste planten voor een insectenvriendelijke tuin

1. Lavendel

Lavendel is een van de meest populaire planten voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan dankzij de geurige bloemen die van juni tot augustus bloeien. Lavendel is niet alleen mooi, maar ook functioneel in het creëren van een bijvriendelijke tuin.

Voordelen van Lavendel

 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Lange bloeiperiode
 • Weinig onderhoud nodig

Planttips voor Lavendel

Lavendel gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en snoei deze regelmatig om de vorm te behouden.

Lavendel is een uitstekende keuze voor iedereen die een insectenvriendelijke tuin wil aanleggen.

2. Zonnehoed

De zonnehoed, ook wel bekend als Echinacea, is een prachtige plant die niet alleen kleur toevoegt aan je tuin, maar ook een magneet is voor insecten zoals bijen en vlinders. Deze plant is zeer geliefd vanwege zijn lange bloeiperiode en gemakkelijke verzorging.

Voordelen van Zonnehoed

 • Lange bloeiperiode
 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Weinig onderhoud nodig

Verzorgingstips

 1. Plant de zonnehoed op een zonnige plek.
 2. Zorg voor goed doorlatende grond.
 3. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

De zonnehoed is een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers vanwege zijn gemakkelijke verzorging en prachtige bloemen.

3. Vlinderstruik

De vlinderstruik, ook wel bekend als Buddleja, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze struik staat bekend om zijn lange bloeiende trossen die vlinders aantrekken. Vooral de kleine vos, dagpauwoog en andere vlindersoorten zijn dol op deze plant.

Verzorging

De vlinderstruik is relatief eenvoudig te verzorgen. Hij gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en heeft weinig water nodig zodra hij goed is gevestigd.

Bloeitijd

De bloeitijd van de vlinderstruik is van de zomer tot de vroege herfst, wat betekent dat je tuin maandenlang een prachtige vlindertuin kan zijn.

De vlinderstruik is niet alleen mooi, maar ook functioneel in het aantrekken van nuttige insecten naar je tuin.

4. Duizendblad

Duizendblad is een veelzijdige plant die niet alleen mooi is, maar ook zeer nuttig voor een insectenvriendelijke tuin. Deze vaste plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders.

Voordelen van Duizendblad

 • Onderhoudsarm: Duizendblad vereist weinig onderhoud en is zeer geschikt voor zowel beginners als ervaren tuiniers.
 • Bloeitijd: Deze plant bloeit van juni tot september, wat zorgt voor een lange periode van voedsel voor insecten.
 • Diverse kleuren: Duizendblad is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, roze en geel, wat bijdraagt aan de esthetiek van je tuin.

Tips voor het Planten

 1. Kies een zonnige locatie voor het beste resultaat.
 2. Plant in goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.
 3. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.
 4. Snoei na de bloei om de plant compact en gezond te houden.

Duizendblad is een uitstekende keuze voor iedereen die een diverse en insectvriendelijke tuinomgeving wil creëren.

Onderhoud en Verzorging

 • Water geven: Regelmatig, maar vermijd overbewatering.
 • Snoeien: Na de bloei om de plant in vorm te houden.
 • Bemesten: Gebruik organische meststoffen voor de beste resultaten.

Met deze tips en voordelen is Duizendblad een waardevolle toevoeging aan elke tuin die gericht is op het ondersteunen van een breed scala aan insecten.

5. Echinacea

Echinacea, ook wel bekend als zonnehoed, is een prachtige plant die niet alleen kleur toevoegt aan je tuin, maar ook een magneet is voor insecten. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, waardoor je tuin tot leven komt.

Voordelen van Echinacea

 • Langdurige bloei
 • Weinig onderhoud
 • Bestand tegen droogte

Verzorgingstips

Echinacea gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig water geven tijdens droge periodes helpt de plant gezond te houden.

Echinacea is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin, vooral als je op zoek bent naar een plant die zowel mooi als functioneel is.

Combinaties met andere planten

Echinacea combineert goed met andere insectenvriendelijke planten zoals lavendel en salie. Deze combinaties zorgen voor een gevarieerde en kleurrijke tuin die aantrekkelijk is voor verschillende soorten insecten.

6. Salie

Salie is een veelzijdige plant die niet alleen in de keuken wordt gebruikt, maar ook een waardevolle toevoeging is aan een insectenvriendelijke tuin. Salie trekt bijen en vlinders aan met zijn geurige bloemen en is daarmee een uitstekende keuze voor wie een levendige tuin wil creëren.

Voordelen van Salie

 • Salie is droogtebestendig en vereist weinig onderhoud.
 • De plant bloeit langdurig en biedt voedsel aan insecten gedurende een groot deel van het jaar.
 • Salie kan goed gecombineerd worden met andere planten zoals lavendel en rozemarijn.

Tips voor het Planten van Salie

 • Plant salie op een zonnige plek voor de beste groei en bloei.
 • Zorg voor goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.
 • Snoei de plant regelmatig om een compacte vorm te behouden.

Salie is een ideale plant voor wie een bijvriendelijke tuin wil creëren. Het is niet alleen functioneel, maar voegt ook kleur en geur toe aan je tuin.

7. Kattenkruid

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze bloeiers in mei trekken menig bij en andere nuttige insecten aan. Kattenkruid staat bekend om zijn lange bloeiperiode en zijn vermogen om veel nectar en stuifmeel te produceren.

Voordelen van Kattenkruid

 • Langdurige bloei
 • Weinig onderhoud
 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders

Verzorgingstips

Kattenkruid gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft weinig water nodig. Snoei de plant na de eerste bloei om een tweede bloei te stimuleren.

Kattenkruid is een veelzijdige plant die niet alleen mooi is, maar ook een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van de biodiversiteit in je tuin.

8. Vrouwenmantel

Kenmerken

Vrouwenmantel, ook bekend als Alchemilla, is een veelzijdige plant die vaak wordt gebruikt in borders en rotstuinen. De plant staat bekend om zijn waaiervormige bladeren die dauwdruppels vasthouden.

Voordelen voor insecten

Vrouwenmantel trekt een verscheidenheid aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders. De bloemen zijn rijk aan nectar, wat ze bijzonder aantrekkelijk maakt voor bestuivers.

Verzorgingstips

 • Standplaats: Halfschaduw tot volle zon
 • Bodem: Goed doorlatende grond
 • Water: Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes
 • Snoeien: Terugknippen na de bloei om een tweede bloei te stimuleren

Vrouwenmantel is niet alleen een aanwinst voor je tuin, maar ook een belangrijke voedselbron voor insecten.

9. Hemelsleutel

green flower buds

Hemelsleutel, ook wel bekend als Sedum, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders.

Voordelen van Hemelsleutel

 • Bloeit laat in het seizoen, wat zorgt voor voedsel in de herfst.
 • Weinig onderhoud nodig.
 • Kan goed tegen droogte.

Verzorgingstips

 1. Plant hemelsleutel in goed doorlatende grond.
 2. Geef matig water; de plant is droogtetolerant.
 3. Snoei in het voorjaar om nieuwe groei te bevorderen.

Hemelsleutel is niet alleen functioneel, maar ook een prachtige aanvulling op elke tuin met zijn dikke, vlezige bladeren en kleurrijke bloemen.

10. Wilde Marjolein

Voordelen van Wilde Marjolein

Wilde Marjolein, ook bekend als Oregano, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. De bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig voor het ecosysteem.

Verzorgingstips

Wilde Marjolein is relatief eenvoudig te verzorgen. Plant het op een zonnige plek en zorg voor goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien helpt om de plant gezond en compact te houden.

Combinaties met andere planten

Wilde Marjolein combineert goed met andere insectvriendelijke planten zoals Lavendel en Zonnehoed. Dit zorgt voor een kleurrijke en levendige tuin die veel insecten aantrekt.

Wil je ook zo’n tuin vol bloemen voor vlinders en bijen? Bekijk de tip van boswachter Mathiska over fijne planten voor insecten.

Veelgestelde Vragen

Welke planten trekken de meeste insecten aan?

Lavendel, zonnehoed, vlinderstruik en duizendblad zijn enkele van de beste planten om insecten zoals bijen en vlinders aan te trekken.

Hoe kan ik mijn tuin insectenvriendelijk maken?

Kies voor een variëteit aan inheemse planten die nectar en stuifmeel leveren. Vermijd het gebruik van pesticiden en zorg voor een waterbron zoals een vijver of vogelbad.

Zijn er specifieke planten die vogels aantrekken?

Ja, planten zoals de vlinderstruik en wilde marjolein trekken niet alleen insecten aan, maar ook vogels die zich voeden met deze insecten.

Hoe onderhoud ik een insectenvriendelijke tuin?

Laat bladeren en plantenresten liggen als schuilplaats voor insecten, en zorg voor een diversiteit aan bloeiende planten gedurende het hele groeiseizoen.

Welke voordelen biedt een insectenvriendelijke tuin?

Een insectenvriendelijke tuin helpt bij de bestuiving van planten, controleert plagen op natuurlijke wijze en draagt bij aan de biodiversiteit.

Kan ik kruidenplanten gebruiken voor een insectenvriendelijke tuin?

Ja, kruiden zoals salie, wilde marjolein en kattenkruid zijn geweldig voor het aantrekken van insecten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *