De beste planten voor een insectenvriendelijke tuin

1. Lavendel

woman walking on purple lavender field

Lavendel is een van de meest populaire planten voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt niet alleen bijen aan, maar ook vlinders en andere nuttige insecten. Lavendel staat bekend om zijn heerlijke geur en prachtige paarse bloemen, die een echte blikvanger zijn in elke tuin. Het is een veelzijdige plant die zowel in de volle grond als in potten kan worden gekweekt.

Voordelen van Lavendel

 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Heerlijke geur
 • Mooie paarse bloemen
 • Kan in volle grond en potten worden gekweekt

Verzorging van Lavendel

Lavendel heeft weinig verzorging nodig. Plant het op een zonnige plek en zorg voor goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien helpt om de plant compact en gezond te houden.

Lavendel is een uitstekende keuze voor het creëren van een bijvriendelijke tuin. Het gaat niet alleen om het planten van de juiste bloemen, maar ook om het bieden van een geschikte leefomgeving voor insecten.

2. Zonnehoed

a close up of a pink flower with green leaves in the background

De Zonnehoed, ook wel bekend als Echinacea, is een prachtige plant die niet alleen kleur toevoegt aan je tuin, maar ook een magneet is voor insecten zoals bijen en vlinders. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en biedt een langdurige voedselbron voor verschillende insecten.

Voordelen van Zonnehoed

 • Langdurige bloei
 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Weinig onderhoud nodig

Verzorgingstips

De Zonnehoed gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, helpt de plant gezond te blijven.

Met meer groen maak je ook ruimte voor insecten, vogels en andere dieren. Zo draag je een steentje bij aan de biodiversiteit.

3. Vlinderstruik

flowers on glass vase

De vlinderstruik, ook wel bekend als Buddleja, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze struik staat bekend om zijn lange bloeiende trossen die vlinders aantrekken. Vooral de kleine vos, dagpauwoog en andere kleurrijke vlinders zijn dol op deze plant.

Verzorging

De vlinderstruik is relatief eenvoudig te verzorgen. Hij gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en heeft weinig water nodig zodra hij goed is geworteld. Regelmatig snoeien bevordert de bloei en houdt de plant gezond.

Planttijd

Het beste moment om een vlinderstruik te planten is in het voorjaar of najaar. Dit geeft de plant voldoende tijd om zich te vestigen voordat de extreme temperaturen van de zomer of winter aanbreken.

Een vlinderstruik in je tuin zorgt niet alleen voor een prachtige aanblik, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit door vlinders en andere insecten aan te trekken.

4. Duizendblad

selective focus photography of blooming purple flowers

Duizendblad is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder bijen, vlinders en andere bestuivers. De bloemen zijn rijk aan nectar en pollen, wat ze bijzonder aantrekkelijk maakt voor deze nuttige insecten.

Voordelen van Duizendblad

 • Bloeit langdurig van juni tot september
 • Weinig onderhoud nodig
 • Geschikt voor verschillende bodemtypes

Tips voor het planten

 1. Kies een zonnige locatie
 2. Plant in goed doorlatende grond
 3. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes

Duizendblad is een van de symboolsoorten voor wilde bijen, omdat het een belangrijke voedselbron biedt gedurende een groot deel van het jaar.

Onderhoud

Duizendblad vereist weinig onderhoud. Snoei de plant na de bloei om een tweede bloei te stimuleren en verwijder dode bloemen om de plant gezond te houden.

5. Echinacea

a purple flower with a yellow center

Echinacea, ook wel bekend als zonnehoed, is een prachtige plant die niet alleen kleur toevoegt aan je tuin, maar ook een magneet is voor insecten zoals bijen en vlinders. Deze plant bloeit in de zomer en kan goed tegen droogte, waardoor hij ideaal is voor verschillende tuinen.

Voordelen van Echinacea

 • Trekt bijen en vlinders aan
 • Bestand tegen droogte
 • Langdurige bloei

Verzorgingstips

Echinacea gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig water geven tijdens droge periodes helpt de plant gezond te houden.

Echinacea is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar tips voor een kleurrijke tuin? Bekijk ons aanbod!

6. Salvia

a field full of green plants with lots of leaves

Salvia, ook wel bekend als salie, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze vaste plant trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders. Salvia is niet alleen mooi, maar ook functioneel in het bevorderen van biodiversiteit.

Voordelen van Salvia

Salvia biedt tal van voordelen voor je tuin. Het is een onderhoudsarme plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten. Bovendien is het een vaste plant, wat betekent dat het jaar na jaar terugkomt zonder dat je veel moeite hoeft te doen.

Soorten Salvia

Er zijn verschillende soorten Salvia die je kunt overwegen:

 • Salvia nemorosa
 • Salvia officinalis
 • Salvia pratensis

Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, waardoor je veel keuzemogelijkheden hebt voor je tuin.

Onderhoud van Salvia

Het onderhoud van Salvia is eenvoudig. Regelmatig snoeien helpt de plant gezond te houden en bevordert een langere bloeiperiode. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en in goed doorlatende grond staat.

Salvia is een veelzijdige plant die niet alleen bijdraagt aan een mooie tuin, maar ook aan een ecologisch verantwoorde omgeving.

7. Kattenkruid

green leaf plant

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta, is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt een breed scala aan bestuivers aan, waaronder bijen en vlinders. Kattenkruid is niet alleen aantrekkelijk voor insecten, maar ook voor katten, die vaak aangetrokken worden door de geur van de plant.

Voordelen van Kattenkruid

 • Langdurige bloei van de lente tot de herfst
 • Weinig onderhoud nodig
 • Droogtebestendig

Verzorgingstips

Kattenkruid gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en een langere bloeiperiode.

Kattenkruid is een veelzijdige plant die zowel in borders als in potten kan worden gekweekt, waardoor het een flexibele optie is voor elke tuin.

8. Hemelsleutel

opened door of house

Voordelen van Hemelsleutel

Hemelsleutel is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin. Deze plant trekt veel vlinders en bijen aan dankzij de overvloedige nectar. Bovendien is hij zeer onderhoudsarm en kan hij goed tegen droogte.

Groeicondities

Hemelsleutel gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft veel zonlicht nodig. Het is een ideale plant voor rotstuinen en kan ook goed in potten worden gekweekt.

Verzorgingstips

 • Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.
 • Snoei de plant in het vroege voorjaar om een compacte groei te bevorderen.

Wil je ook zo’n tuin vol bloemen voor vlinders en bijen? Bekijk de tip van boswachter Mathiska over fijne planten voor insecten.

9. Wilde Marjolein

a close up of a bunch of purple flowers

Wilde Marjolein, ook bekend als Origanum, is een veelzijdige plant die niet alleen mooi is, maar ook functioneel. Bovendien is marjolein geliefd bij bijen en vlinders, wat het een uitstekende keuze maakt voor een bijvriendelijke tuin.

Voordelen van Wilde Marjolein

 • Aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Gemakkelijk te kweken
 • Weinig onderhoud nodig

Groeitips voor Wilde Marjolein

Wilde Marjolein gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en een overvloedige bloei.

Wilde Marjolein is een uitstekende toevoeging aan elke insectenvriendelijke tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op nuttige insecten en zijn gemakkelijke verzorging.

10. Kogeldistel

green metal garden shovel filled with brown soil

De kogeldistel is een opvallende plant die niet alleen een visueel spektakel biedt, maar ook een magneet is voor insecten. Deze plant trekt bijen en vlinders aan met zijn bolvormige, blauwe bloemen. De kogeldistel is een uitstekende keuze voor een insectenvriendelijke tuin.

Voordelen van Kogeldistel

 • Langdurige bloei
 • Weinig onderhoud
 • Bestand tegen droogte

Groeitips voor Kogeldistel

 • Plant in goed doorlatende grond
 • Zorg voor een zonnige standplaats
 • Regelmatig snoeien om de plant gezond te houden

De kogeldistel, ofwel Echinops, is een kleurrijke en langbloeiende plant die bijen en vlinders aantrekt in uw tuin.

Veelgestelde Vragen

Welke planten trekken de meeste insecten aan?

Planten zoals lavendel, zonnehoed en vlinderstruik zijn bijzonder aantrekkelijk voor insecten zoals bijen en vlinders.

Hoe kan ik mijn tuin nog meer insectenvriendelijk maken?

Naast het planten van insectenvriendelijke planten, kunt u ook insectenhotels plaatsen en zorgen voor waterbronnen zoals vijvers of schalen met water.

Zijn insectenvriendelijke tuinen ook goed voor vogels?

Ja, een insectenvriendelijke tuin trekt ook vogels aan, omdat zij insecten eten en van de vruchten en zaden van de planten profiteren.

Welke bodem is het beste voor insectenvriendelijke planten?

De meeste insectenvriendelijke planten gedijen goed in goed doorlatende, voedzame grond. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van elke plant te controleren.

Hoe onderhoud ik een insectenvriendelijke tuin?

Regelmatig water geven, onkruid verwijderen en de planten snoeien zijn enkele onderhoudstaken. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen en vermijd pesticiden.

Kan ik insectenvriendelijke planten in potten kweken?

Ja, veel insectenvriendelijke planten kunnen ook in potten worden gekweekt, zolang ze voldoende ruimte en de juiste zorg krijgen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *