T-Mobile ziet roamingkosten voor Nederlanders in VK na Brexit liefst niet terug

T-Mobile ziet het liefst dat bellen en mobiel internet langs het Verenigd Koninkrijk tegen Nederlanders geen extra kosten met zich mee blijft brengen, zegt directeur Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland donderdag in gesprek doorheen NU. nl. Binnen hun Europese Unie is dit zogenoemde roamen gratis, weliswaar dat is in een VK door de Brexit niet langer gegarandeerd.

Europese regels dwingen providers onderling afspraken te maken dichtbij het gebruik van elkaars netwerk als een client daar in het buitenland gebruik van maakt.

T-Mobile ziet ook geen aanleiding om u roamingkosten terug te brengen nu de overgangsperiode dichtbij de Brexit op 1 januari afliep . “Waarom zouden we dat willen? “, zegt Abildgaard.

“Omdat het VK geen lid meer is van u Europese Unie, kunnen deze providers daar ons heden in principe vragen wat ze willen”, zegt hij. “Tenzij de prijzen maar als u het dak gaan en Britse netwerkoperators aan ons opeens tien keer zoveel geld vragen om hun net te gebruiken, zie ik geen reden om het poststuk huidige roamingbeleid voor Nederlanders aan te passen. ”

Abildgaard voegt daaraan toe dat hij geen aanwijzingen heeft dat Britse providers dat daadwerkelijk van plan zijn. De Britse telecomautoriteit Ofcom schrijft op zullen zijn website dat providers niets van plan zijn roamingkosten op korte termijn terug te brengen, maar waarschuwt dat zij in de de komende tijd mogelijk anders kunnen afmaken.

Kosten keren ook via andere providers (voorlopig) gratis terug

Andere grote providers lieten eind 2020 al aan NU. nl uitvinden dat bellen en mobiel internet in het VK ondanks de Brexit (voorlopig) niet weer extra kosten met zich meebrengt.

T-Mobile zei destijds het op dat ogenblik nog “te vroeg” bij vinden om uitspraken uit te voeren over mogelijke terugkeer boven roamingkosten als gevolg betreffende de Brexit.

Sinds de zomer inzake 2017 kost bellen, sms’en en mobiel internet van een ander EU-land niet meer dan in Nl. Providers mogen wel beperkingen opleggen, bijvoorbeeld om bij voorkomen dat Nederlanders door een onbeperkte databundel dit in het buitenland onevenredig gebruiken.

cursus nen 3140