Space-MATCH brengt ruimtevaarttechnologie naar de aarde

‘);
}catch (err){}

TNO – Space-MATCH brengt ruimtevaarttechnologie naar de aarde

  • Home
  • Thema’s

  • Expertise


  • Over ons


  • Direct naar


  • Werken bij TNO


Innovaties voor gebruik in de ruimtevaart moeten voldoen aan strenge eisen: de apparatuur moet licht en toch sterk zijn, energiezuinig maar wel betrouwbaar, eenvoudig in het gebruik en tegelijkertijd veilig. Maar die eigenschappen zijn ook op aarde waardevol. Space-MATCH brengt ruimtevaarttechnologie naar de aarde en TNO is daar mede verantwoordelijk voor.

Space Station

Ongeveer honderd aanbieders en potentiële afnemers van ruimtevaarttechnologie ontmoetten elkaar op 22 november in het Erasmus Centre van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. “Een mooie omgeving voor Space-MATCH,” zegt Len van der Wal, die bij TNO verantwoordelijk is voor technologietransfer vanuit de ruimtevaart. “Er staat een deel van het International Space Station en allerlei modellen van ruimtevaartuigen. Daartussen plaatsen we posters van bedrijven en kennisinstellingen die aan de ruimtevaartindustrie leveren en hun technologie nu ook op aarde aanbieden.”

Hightech

Van der Wal noemt een voorbeeld van een mogelijke ‘match’: “Voor de besturing van satellieten ontwikkelde TNO een systeem dat heel snel een grote hoeveelheid stikstof kan genereren. Een ondernemer zag daar wel wat in, bijvoorbeeld voor het blussen van brand in ICT apparatuur. Zo heb je ook wat ik maar een hightech wattenstokje noem. Dat strijkt een astronaut over een oppervlak en op basis daarvan krijgt hij dan een beeld van de hygiënische kwaliteit. Een ondernemer bedacht, dat je dat ook kunt gebruiken om de gezondheid van dure Koi karpers te testen.”

Lasercombinatie

Een ander voorbeeld van technologie uit de ruimtevaart is Raman/LIBS, een combinatie van twee technieken om met laser nauwkeurig de samenstelling van stoffen te bepalen. Van der Wal: “Raman werkt op het niveau van moleculen, LIBS op het niveau van elementen. TNO ontwikkelde een Raman/LIBS instrument voor onderzoek op Mars. Ook zeer bruikbaar op aarde, bijvoorbeeld bij het detecteren van explosieven.”

2012 en 2013

Tijdens Space-MATCH worden vooral contacten gelegd. Van der Wal: “Wat dat gaat opleveren? Daar kan ik nu nog niet veel van zeggen. Dat heeft tijd nodig. Maar de ervaringen met vorige edities zijn goed. Daarom zijn de volgende afleveringen van Space-MATCH alweer gepland. Wie het deze keer heeft gemist, kan dat in 2012 of 2013 goedmaken.”

ir. L.F. (Len) van der Wal

088 866 65 26

Contact opnemen

  • Contact Route


Article source: http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=2&item_id=2011-12-06%2012:10:49.0

Go to Source

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *