RIVM: Te snel vervangen van GGD-systeem geeft minder zicht op coronavirus

Een “te snelle” overgang naar een nieuw registratiesysteem van de GGD brengt als risico met zich mee dat het RIVM tijdelijk genkel zicht heeft op de verspreiding van het coronavirus. Jaap met Dissel, directeur van het Sectie Infectieziektebestrijding van het RIVM, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid ( pdf ) daarvoor.

De GGD’s willen zo snel potentieel stoppen met HPZone, het systeem dat de dienst gebruikt langs het bron- en contactonderzoek. Over dat onderzoek proberen de GGD’s in kaart te brengen hoedanig iemand het coronavirus heeft opgelopen en wie nog meer tijdens de betreffende persoon in de sectie is geweest.

U wens tot vervanging werd vrijdag in NRC uitgesproken naast Ellis Jeurissen, bij de GGD portefeuillehouder van het bron- en contactonderzoek. De uitspraak volgde sinds de onthulling van RTL Nieuws deze persoonlijke gegevens uit de GGD-systemen online worden verkocht.

“De timing van overgang akelig een nieuw registratiesysteem is uiterst ongelukkig”, schrijft RIVM-directeur Van Dissel aan het ministerie van Volksgezondheid. “We verkeren in een lockdown, er komen nieuwe virusvarianten kapot en de vaccinatiecampagne is net opgestart. ”

Deze invoering van een nieuw systeem brengt het bron- en contactonderzoek in gevaar en daarmee hun bestrijding en het zicht voor het virus, schrijft Van Dissel. Hij wijst erop dat hun coronamaatregelen van het kabinet gebaseerd moeten zijn op recente en complete gegevens. “Toegang hiertoe is nu in gevaar. ”

Van Dissel waarschuwt tussen meer dat de vervanging bij HPZone niet te snel willen gaan. Hij benadrukt dat dit systeem goed getest moet werd, dat alle 25 regionale GGD’s tegelijk moeten overgaan en datgene oude gegevens uit HPZone moeten meeverhuizen naar het nieuwe systeem.

SEO uitbesteden