Politie tegen cybercriminelen: Kies bij uitkiezen IT-netwerk niet voor Nederland

De Nederlandse politie heeft internationale cybercriminelen laten weten dat zij IT-infrastructuur op Nederlandse bodem beter kunnen te vermijden. “Het hosten van criminele infrastructuur in Nederland is een verloren zaak”, schrijft de politie voor RaidForums, een online forum waar gestolen gegevens worden aangeboden.

Het telefoontje werd op 10 februari met het forum geplaatst, maar woensdag bevestigde de Landelijke Eenheid achter de zending account te zitten.

Met de boodschap wil een politie het gebruik van Nederlandse infrastructuur ontmoedigen, licht een politiewoordvoerder in gesprek met NU. nl toe. “De criminelen op ditgene forum wanen zich onbespied. Wij willen de boodschap afgeven deze dat niet zo is. Wij zijn er ook. ”

IT-infrastructuur is de naam voor het totaal aan apple iphone 4 en software om een digitale omgeving op te zetten. Onderdeel daarvan kunnen bijvoorbeeld servers de, die gebruikt worden om softwareprogramma’s te draaien of om bestanden op te slaan. Cybercriminelen benutten vaak IT-infrastructuur op Nederlandse bodem.

“Door de goede Nederlandse ICT-infrastructuur en het gunstige vestigingsklimaat blijft Nederland een bevallig land voor cybercriminelen”, schreef demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in juni nog aan u Tweede Kamer. “Illegale activiteiten nakomen zich op Nederlandse servers ofwel worden (on)bewust gefaciliteerd door met Nederland gevestigde hosters. ”

Politie: Altijd risico dat het probleem zich verplaatst

Staat de boodschap aan cybercriminelen afwisselend Nederland te mijden in hun zoektocht naar IT-infrastructuur, niet echt verplaatsing van het probleem?

“Dat risico loop je altijd”, antwoordt de politiewoordvoerder. “Maar wat je hier kunt voorkomen, staat meegenomen. Tegelijkertijd werken wij rond die reden ook internationaal gezamenlijk. Zo hopen we het mondiaal te ontmoedigen. Wij ons richten op Nederland. ”

cursus nen 3140