Op bezoek bij Bennie en Jaap van Kiëta Koi

KIËTA KOI – Zoals u eerder op deze site hebt kunnen lezen hebben Bennie Wiegman en Jaap Dekker van Kiëta Koi twee weken in Japan vertoeft. Ook zes mensen, die zich aan Kiëta Koi hebben verbonden als een vereniging, zijn mee geweest om nieuwe inkopen te doen.

In Japan wordt de raszuiverheid van de koi karpers zeer serieus genomen. De standaard ligt er over het algemeen hoger dan in Europa en in de rest van de wereld. Het is daar het neusje van de koi. De kweek vind plaats in het noordelijke deel van Japan en dan een beetje middenin. Vanaf Narita Airport was het nog 3.5 uur reizen met de trein, met een vaart van tegen de 200 kilometer per uur.

Voor de kwekers gaat het kweken al van generatie op generatie. Koi karpers zijn er in de variëteiten met schubben en zonder schubben. Tijden WO11 werden er door Japanners lederkarpers vanuit Oostenrijk ingevoerd, deze soort is niet geschubd. In Japan is de lederkarper gekruist met andere soorten, waardoor de schubloze varianten zijn ontstaan.

Veertien kwekers zijn bezocht in een straal van honderd kilometer. Er zijn 31 dozen met 105 koi’s van Schiphol gehaald. De dozen zijn met plastic speciaal geprepareerd en voorzien van de juiste hoeveel zuurstof en met speciale zakjes die de ammoniak en de nitriet dampen, die de vissen uitstoten, moeten opnemen. Dat is ook nodig omdat de vissen ongeveer 32 uur in de dozen moeten verblijven.

In Japan is er een centrale contactman die ervoor zorgt dat er een centraal verzamelpunt is waar de kwekers hun vissen naar toe kunnen brengen. Daar worden de dozen in een vrachtwagen geladen en naar Narita Airport gebracht. Er wordt een speciale vliegtuig voor gecharterd. Dit wordt in de gezamenlijkheid gedaan met andere handelaren in Europa. Gemiddeld worden er 600 dozen met koi karpers binnengevlogen. Per zending, die meermalen per jaar plaatsvindt.

De vliegreis is 11 tot 12 uur. Op zaterdag om 21 uur plaatselijke tijd was het vertrek terug naar Nederland. Vanwege het tijdsverschil van 8 uur later in Japan is ook op zaterdag om 16 uur Nederlandse tijd geland. Na aankomst worden de vissen afgehard, zoals dat heet. Ze krijgen een paar weken geen voer. Wat geen enkel probleem is. Volwassen koi karpers kunnen zelfs tot twee jaar zonder voedsel overleven. Ze teren op hun eigen vetlaag. Het is voor tijden dat er minder voedselaanbod is en de karpers zijn dan ook minder actief. De vissen moesten ook nog vrijgegeven worden door de douane en de veterinaire dienst.

Op 1 december was het dan zover, met een busje werd de reis naar Schiphol genomen en terug in Veendam werd tegen 22.30 uur de koi’s uit de dozen gehaald.

De koi karpers hebben een verscheidenheid aan kleuren, en met de combinaties van kleuren, Deze bepalen de soort en de raszuiverheid. Koi betekent ook eigenlijk karper en de oorspronkelijk natuurlijke variant is bruin van kleur. De stambomen worden nauwgezet bijgehouden. De herkomst van de koi karper ligt in Iran, alwaar ze via China naar Japan zijn ingevoerd voor de consumptie. De karpers zwommen in de rijstvelden en konden onder in de keldertjes komen onder de huizen. Zo was er vaak wel een visje uit de kelder te halen.

Later ging men zich toeleggen op de kweek om tot de kleurcombinaties te komen. De basis hieraan lag de ontdekking van een paar kinderen dat het mogelijk is om kleurcombinaties te krijgen door het kruisen. Deze geschiedenis is ongeveer 500 jaar geleden begonnen. Was het de eerste 100 jaar voor de consumptie bedoeld, sinds een 200 jaar is het een traditie geworden om koi’s te kweken voor de sier.

De gewone soorten zijn er nog steeds voor de consumptie, maar dan ook uitsluitend voor particulier gebruik. In de handel zijn ook de gewone soorten niet voor consumptie te vinden.

Een volwassen koi kan 1 miljoen nakomelingen krijgen. Daar blijven er 50 van over op basis van de kleurencombinaties. Dat is 2 à 3 procent!

 

Katja Swabedisse van Radio Noord had een telefonische interview en had gevraagd of er ook paarse zijn. Dat is nog niet het geval, maar men is nog niet uitgekweekt. Wat niet is kan nog komen. Het is een boeiende geschiedenis.

Bennie was ongeveer 18 jaar geleden met de koi begonnen, de laatste paar jaar wordt hij geholpen door Jaap. In 1995 was Jaap zich gaan toeleggen op de koi en hij ziet het nog steeds als een hobby. Kiëta Koi gaat volgend jaar het achtste jaar in.

Parkstadveendam was te gast bij Bennie en Jaap om hun nieuwe aankopen te bewonderen. Er is veel informatie gegeven wat bij ons door vrijwilligers wordt verwerkt. We gaan de komende tijd wat meer in over de geschiedenis, over het ontstaan van de soorten en hoe het verblijf in Japan ervaren is. En over de veel grotere collegialiteit en behulpzaamheid in nood tussen concurrerende bedrijven onderling dan in het westen het geval is.

Toevallig, of niet geheel toevallig, kwamen er twee mannen, Richard Meenhuis en Eddy Leis, uit het Twentse binnen van de Koi Club Nederland. De vereniging is in de buurt van Oldenzaal gevestigd. Ze noemen zich koi liefhebbers bij elkaar die sinds een paar jaar een koishow organiseren. Deze shows zijn zeer laagdrempelig en zijn vaak een familiegebeuren. Ze komen een paar keer per jaar naar Veendam voor de gezelligheid, en voor de vissen natuurlijk.

Article source: http://www.parkstadveendam.nl/index.php?pagina=nieuws&id=11334

Go to Source

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *