Maak je eigen insectenhotel: Een eenvoudige gids

1. Bamboestokken

1. Bamboestokken

Bamboestokken zijn een essentieel onderdeel van elk insectenhotel. Ze bieden perfecte nestgelegenheid voor solitaire bijen, die een cruciale rol spelen in de bestuiving van planten. Zorg ervoor dat de bamboestokken droog en schoon zijn voordat je ze gebruikt.

 • Snijd de bamboestokken op verschillende lengtes voor variatie.
 • Zorg ervoor dat de binnenzijde van de stokken glad is om de insecten niet te beschadigen.
 • Plaats de bamboestokken horizontaal in het insectenhotel voor optimale toegankelijkheid.

Bamboestokken kunnen ook gebruikt worden voor het maken van lantaarns, wat een interessante manier is om de veelzijdigheid van bamboe te benadrukken.

2. Houtblokken

2. Houtblokken

Houtblokken zijn een essentieel onderdeel van elk insectenhotel. Ze bieden een natuurlijke schuilplaats voor verschillende soorten insecten, waaronder solitaire bijen en kevers. Het is belangrijk om houtblokken te kiezen die vrij zijn van chemicaliën en verf, om een veilige omgeving voor de insecten te garanderen.

Boor gaten van verschillende groottes in de houtblokken om verschillende soorten insecten te accommoderen. Zorg ervoor dat de gaten glad zijn afgewerkt om verwondingen aan de insecten te voorkomen.

Zorg ervoor dat de houtblokken droog zijn voordat je begint met boren. Dit voorkomt dat het hout gaat rotten en verlengt de levensduur van je insectenhotel.

Hier is een eenvoudige lijst van aanbevolen gereedschappen:

 • Boormachine
 • Houtboorset
 • Schuurpapier

Het gebruik van houtblokken in je insectenhotel is niet alleen gunstig voor de insecten, maar draagt ook bij aan de esthetiek van je tuin.

3. Dakpannen

3. Dakpannen

Dakpannen bieden een uitstekende schuilplaats voor diverse insecten, waaronder solitaire bijen en lieveheersbeestjes. Het stapelen van dakpannen creëert kleine spleten waarin deze nuttige beestjes zich kunnen nestelen.

Gebruik oude of afgedankte dakpannen om een milieuvriendelijk insectenhotel te bouwen. Zorg ervoor dat de dakpannen schoon zijn en vrij van schadelijke stoffen.

 • Plaats de dakpannen in een lichte helling tegen elkaar aan.
 • Zorg voor een stabiele ondergrond zodat het geheel niet kan omvallen.
 • Varieer in de grootte van de spleten door de dakpannen dichter bij elkaar of verder uit elkaar te plaatsen.

Het is belangrijk om diversiteit in je insectenhotel aan te brengen. Door verschillende materialen te gebruiken, trek je een breed scala aan insecten aan.

4. Stro

4. Stro

Stro is een uitstekend materiaal voor het bouwen van een insectenhotel omdat het kleine holtes biedt waar insecten zich kunnen nestelen en overwinteren. Het is vooral aantrekkelijk voor solitaire bijen en lieveheersbeestjes, die bescherming zoeken tegen de elementen.

Zorg ervoor dat het stro droog is voordat je het in je insectenhotel plaatst. Vochtig stro kan schimmel en rot veroorzaken, wat schadelijk is voor de insecten.

 • Plaats het stro in compartimenten of buizen.
 • Zorg voor een mix van verschillende lengtes en diktes.
 • Vervang het stro jaarlijks om frisheid te garanderen.

Stro biedt niet alleen een schuilplaats voor insecten, maar draagt ook bij aan de esthetische waarde van je insectenhotel.

Door stro te gebruiken, creëer je een natuurlijke en gastvrije omgeving voor een verscheidenheid aan insecten. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin en helpt bij de bestuiving van planten.

5. Dennenappels

5. Dennenappels

Dennenappels zijn een uitstekende toevoeging aan je insectenhotel. Ze bieden natuurlijke schuilplaatsen voor een verscheidenheid aan kleine insecten. Het gebruik van dennenappels is niet alleen nuttig voor de biodiversiteit in je tuin, maar draagt ook bij aan een esthetisch aantrekkelijk insectenhotel.

Plaats de dennenappels in verschillende compartimenten van je insectenhotel om verschillende soorten insecten aan te trekken. Zorg ervoor dat de dennenappels droog zijn voordat je ze toevoegt, om schimmelvorming te voorkomen.

Dennenappels kunnen gemakkelijk worden verzameld tijdens een wandeling in het bos of in het park.

Het is belangrijk om de dennenappels regelmatig te controleren en te vervangen indien nodig. Dit helpt om het insectenhotel schoon en aantrekkelijk te houden voor insecten.

6. Terracotta potten

6. Terracotta potten

Terracotta potten zijn een uitstekende keuze voor het creëren van een insectenhotel. Ze bieden een natuurlijke en beschermende omgeving voor verschillende soorten insecten. Vul de potten met materialen zoals stro, hooi en mos, en stapel ze vervolgens op elkaar. Dit creëert meerdere lagen en kamers waar insecten zich kunnen nestelen en overwinteren.

Het is belangrijk om de potten op een rustige en beschutte plek in de tuin te plaatsen om de beste omstandigheden voor de insecten te garanderen.

Een eenvoudige manier om te beginnen is door de volgende stappen te volgen:

 1. Kies terracotta potten van verschillende groottes.
 2. Vul elke pot met verschillende materialen zoals stro, hooi, en mos.
 3. Stapel de potten voorzichtig op elkaar, met de opening naar voren gericht.
 4. Plaats het geheel op een rustige en beschutte plek in je tuin.

7. Wijnkurken

7. Wijnkurken

Wijnkurken zijn een uitstekend materiaal voor het bouwen van een insectenhotel. Ze bieden kleine holtes waarin insecten zich kunnen nestelen en beschermen. Gebruik gerecyclede kurken voor een milieuvriendelijke optie.

 • Verzamel een aanzienlijke hoeveelheid wijnkurken.
 • Snijd de kurken indien nodig in de lengte doormidden.
 • Plaats de kurken dicht tegen elkaar in een sectie van het insectenhotel.

Wijnkurken zijn ideaal voor het creëren van een veilige haven voor kleine insecten zoals lieveheersbeestjes en bijen.

Door de natuurlijke eigenschappen van kurk, zoals isolatie en vochtbestendigheid, bieden ze een uitstekende schuilplaats voor diverse insecten. Het is een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan de biodiversiteit in je tuin.

8. Rietjes

8. Rietjes

Rietjes kunnen een uitstekende aanvulling zijn op je insectenhotel, vooral voor solitaire bijen en wespen. Deze insecten gebruiken de holle ruimtes om hun eitjes in te leggen en te beschermen.

Gebruik bij voorkeur natuurlijke rietjes of papieren rietjes in plaats van plastic, om milieuvriendelijker te zijn. Je kunt de rietjes op maat snijden en ze vervolgens bundelen met een elastiek of touw.

 • Zorg ervoor dat de rietjes droog zijn voordat je ze toevoegt aan het hotel.
 • Plaats de bundel rietjes in een beschutte sectie van het hotel, bij voorkeur met de opening naar het zuiden gericht.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op vocht en schimmel in de rietjes en deze indien nodig te vervangen.

9. Boomstam

9. Boomstam

Een boomstam is een uitstekende basis voor je insectenhotel. Het biedt natuurlijke holtes en spleten waar insecten zich kunnen nestelen en overwinteren. Zorg ervoor dat de boomstam droog is voordat je deze gebruikt, om schimmel en rot te voorkomen.

Het is belangrijk om verschillende groottes van gaten te boren, om een diversiteit aan insecten aan te trekken.

Hieronder volgt een eenvoudige lijst met stappen om een boomstam om te toveren tot een deel van je insectenhotel:

 1. Kies een stevige, droge boomstam.
 2. Boor gaten van verschillende diameters langs de lengte van de stam.
 3. Zorg ervoor dat de gaten niet volledig door de stam heen gaan.
 4. Plaats de boomstam in je tuin op een rustige en beschutte plek.

10. Leem

10. Leem

Leem is een uitstekend materiaal voor het bouwen van een insectenhotel. Het biedt een natuurlijke en veilige omgeving voor verschillende soorten insecten. Leem is vochtregulerend en biedt een stabiele temperatuur, wat essentieel is voor de overwintering van insecten.

Leem kan op verschillende manieren in een insectenhotel worden geïntegreerd:

 • Als vulmateriaal voor tussen de houtblokken of bamboestokken.
 • Voor het creëren van kleine holtes en gangen waar insecten zich kunnen nestelen.
 • Als basislaag voor andere materialen zoals stro of hooi.

Zorg ervoor dat het leem niet te nat wordt; een te vochtige omgeving kan schadelijk zijn voor de insecten.

Het gebruik van leem in een insectenhotel draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin. Het trekt niet alleen nuttige insecten aan, maar ondersteunt ook hun levenscyclus. Voor meer informatie over natuur en insecten, bezoek de Kennisbank van de KNNV.

11. Zand

11. Zand

Zand is een veelzijdig materiaal dat niet mag ontbreken in je insectenhotel. Het biedt een uitstekende ondergrond voor vele soorten insecten, waaronder solitaire bijen die er graag hun nest in graven.

Zorg ervoor dat het zand droog en fijn is om de beste omstandigheden voor deze insecten te creëren. Een mengsel van zand en leem kan ook een goede optie zijn voor bepaalde soorten insecten.

Zand biedt niet alleen een nestgelegenheid, maar helpt ook bij de drainage van het insectenhotel, waardoor vochtproblemen worden voorkomen.

Hieronder vind je een lijst van insecten die baat hebben bij zand in hun leefomgeving:

 • Solitaire bijen
 • Wespen
 • Sommige soorten kevers

12. Mos

12. Mos

Mos is een uitstekende toevoeging aan elk insectenhotel. Het biedt niet alleen een zachte en vochtige ondergrond voor insecten zoals spinnen en kevers, maar helpt ook om de vochtigheid binnen het hotel te reguleren. Mos kan gemakkelijk worden verzameld uit je eigen tuin of een nabijgelegen bos.

Mos is bijzonder nuttig voor het creëren van een natuurlijke habitat voor insecten.

Het gebruik van mos in je insectenhotel heeft meerdere voordelen:

 • Het biedt een veilige schuilplaats voor insecten.
 • Het helpt bij het reguleren van de vochtigheid.
 • Het draagt bij aan de esthetische waarde van het hotel.

13. Takken

13. Takken

Takken zijn een essentieel onderdeel van elk insectenhotel. Ze bieden niet alleen structuur en stevigheid, maar creëren ook natuurlijke holtes waarin insecten kunnen schuilen en nestelen. Het gebruik van takken stimuleert de biodiversiteit in je tuin door een veilige haven te bieden voor verschillende soorten insecten.

Zorg ervoor dat je takken van verschillende diktes en lengtes gebruikt om een diversiteit aan schuilplaatsen te creëren.

Hieronder vind je een eenvoudige lijst met stappen om takken effectief in je insectenhotel te integreren:

 1. Verzamel takken van verschillende diktes en lengtes.
 2. Snijd de takken op maat zodat ze in je insectenhotel passen.
 3. Plaats de takken strategisch binnen het hotel om natuurlijke holtes te vormen.
 4. Zorg ervoor dat de takken stevig vastzitten om de veiligheid van de insecten te garanderen.

14. Bladeren

14. Bladeren

Bladeren zijn een essentieel onderdeel van elk insectenhotel. Ze bieden niet alleen schuilplaatsen voor verschillende soorten insecten, maar dragen ook bij aan de natuurlijke uitstraling van het hotel. Zorg ervoor dat je een diversiteit aan bladsoorten verzamelt om verschillende soorten insecten aan te trekken.

 • Eikenbladeren
 • Beukenbladeren
 • Esdoornbladeren

Deze bladeren kunnen eenvoudig tussen andere materialen zoals takken en stro worden geplaatst. Het is belangrijk om de bladeren droog te houden om schimmelvorming te voorkomen. Een goede ventilatie in het insectenhotel is daarom essentieel.

Zorg voor een mix van verse en vergane bladeren om een natuurlijke omgeving na te bootsen.

Door de juiste combinatie van bladeren te gebruiken, creëer je een aantrekkelijke en functionele habitat voor insecten. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin en helpt bij de bestuiving van planten en bloemen.

15. Schors

15. Schors

Schors is een uitstekend materiaal voor het creëren van een natuurlijke schuilplaats in je insectenhotel. Het biedt niet alleen een ruwe oppervlakte waar insecten zich aan kunnen vastklampen, maar het helpt ook om een vochtige omgeving te behouden die veel insectensoorten aantrekkelijk vinden.

 • Gebruik schors van verschillende bomen voor een divers aanbod aan texturen.
 • Plaats de schors in lagen of stapels om kleine holtes en schuilplaatsen te creëren.

Schors kan eenvoudig worden verzameld uit je eigen tuin of een nabijgelegen bos. Zorg ervoor dat je alleen gebruikmaakt van natuurlijk gevallen schors om de bomen niet te beschadigen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor een duurzamere aanpak van je insectenhotel.

16. Dode bladeren

16. Dode bladeren

Dode bladeren zijn een essentieel onderdeel van elk insectenhotel. Ze bieden niet alleen een natuurlijke schuilplaats voor verschillende insecten, maar helpen ook bij het behouden van vocht binnen het hotel. Het is belangrijk om een mix van verschillende soorten bladeren te gebruiken om een diversiteit aan insecten aan te trekken.

Zorg ervoor dat de bladeren droog zijn voordat je ze toevoegt aan het insectenhotel.

Het stapelen van de bladeren kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de structuur van je insectenhotel. Een eenvoudige methode is om ze losjes op te stapelen in een compartiment of tussen andere materialen zoals takken of schors. Dit zorgt voor kleine ruimtes waar insecten zich kunnen nestelen.

Het regelmatig vervangen van de dode bladeren is cruciaal om te voorkomen dat het insectenhotel een broedplaats wordt voor schimmels en ziektes. Een goede vuistregel is om dit minstens eenmaal per jaar te doen, idealiter tijdens het vroege voorjaar.

17. Papier

17. Papier

Papier is een veelzijdig materiaal dat op verschillende manieren in een insectenhotel kan worden gebruikt. Het biedt een uitstekende schuilplaats voor verschillende soorten insecten, waaronder lieveheersbeestjes en oorwormen. Zorg ervoor dat het papier droog blijft om schimmelvorming te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor de insecten.

Papier kan op verschillende manieren worden toegevoegd aan je insectenhotel. Een populaire methode is het oprollen van vellen papier tot buisjes en deze in een frame plaatsen.

Een andere optie is het gebruik van geniete boekjes. Deze kunnen tussen de andere materialen worden geplaatst om extra schuilplaatsen te creëren. Zorg ervoor dat je boekjes gebruikt die gemaakt zijn van Silk papier, aangezien dit type papier beschrijfbaar is en een professionele uitstraling heeft.

18. Karton

18. Karton

Karton is een veelzijdig materiaal dat uitstekend geschikt is voor het bouwen van een insectenhotel. Het kan worden gebruikt om verschillende compartimenten te creëren waarin insecten kunnen schuilen en nestelen. Zorg ervoor dat het karton droog blijft om schimmelvorming te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor de insecten.

 • Snijd het karton in stroken of vormen die passen in de structuur van je insectenhotel.
 • Rol de stroken op of stapel ze op een manier die kleine holtes creëert.
 • Plaats het karton in een beschut deel van het hotel om het tegen vocht te beschermen.

Karton is ideaal voor het aantrekken van solitaire bijen, die de holtes gebruiken om hun eieren in te leggen.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of het karton nog in goede staat is en het te vervangen als het tekenen van slijtage vertoont. Dit helpt om een veilige en aantrekkelijke omgeving voor de insecten te behouden.

19. Steen

19. Steen

Stenen bieden een uitstekende schuilplaats voor vele soorten insecten. Ze houden warmte vast, wat vooral gunstig is tijdens de koelere maanden. Het gebruik van stenen in je insectenhotel kan verschillende soorten insecten aantrekken, afhankelijk van de grootte en de plaatsing van de stenen.

 • Plaats grotere stenen aan de basis voor stabiliteit.
 • Gebruik kleinere stenen of kiezelstenen om spleten en gaten te vullen.
 • Zorg ervoor dat de stenen goed gestapeld zijn om voldoende schuilplaatsen te creëren.

Het is belangrijk om een verscheidenheid aan steengroottes te gebruiken om verschillende soorten schuilplaatsen te bieden.

Het toevoegen van stenen aan je insectenhotel is niet alleen functioneel, maar geeft het hotel ook een natuurlijke en esthetische uitstraling. Probeer lokaal verkregen stenen te gebruiken om de lokale flora en fauna te ondersteunen.

20. Klei

20. Klei

Klei is een veelzijdig materiaal dat perfect is voor het creëren van een insectenhotel. Het biedt niet alleen een stevige structuur, maar kan ook gemakkelijk worden gevormd naar elke gewenste vorm. Gebruik klei om de kamers van je insectenhotel te scheiden en creëer zo een divers habitat voor verschillende soorten insecten.

Klei heeft het unieke vermogen om vocht te reguleren, wat essentieel is voor het creëren van een comfortabele omgeving voor de insecten.

Het werken met klei vereist enige voorbereiding. Zorg ervoor dat de klei vochtig is, maar niet te nat, om de beste resultaten te behalen. Hier is een eenvoudige lijst om je te helpen bij het voorbereiden van de klei:

 1. Kies de juiste soort klei.
 2. Maak de klei vochtig met water.
 3. Kneed de klei tot de gewenste consistentie.
 4. Vorm de klei naar de structuur van je insectenhotel.

21. Glasbollen

21. Glasbollen

Glasbollen kunnen een unieke esthetiek toevoegen aan je insectenhotel. Ze zijn niet alleen decoratief, maar bieden ook schuilplaatsen voor kleine insecten zoals lieveheersbeestjes en kleine bijen. Zorg ervoor dat de glasbollen goed vastzitten om te voorkomen dat ze vallen en breken, wat gevaarlijk kan zijn voor zowel de insecten als mensen.

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het gebruik van glasbollen. Hier zijn enkele tips om ze veilig te integreren in je insectenhotel:

 • Plaats de glasbollen op een stabiele ondergrond.
 • Vermijd scherpe randen door te kiezen voor glasbollen met een glad oppervlak.
 • Controleer regelmatig of de glasbollen nog stevig vastzitten.

Glasbollen kunnen een prachtige, glinsterende toevoeging zijn aan je insectenhotel, maar het is cruciaal om de veiligheid in acht te nemen.

22. Kiezelstenen

22. Kiezelstenen

Kiezelstenen zijn een veelzijdig materiaal voor het bouwen van een insectenhotel. Ze bieden niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar helpen ook bij het creëren van microhabitats voor verschillende soorten insecten. Door de variatie in grootte en vorm kunnen kiezelstenen kleine schuilplaatsen vormen waar insecten zich kunnen nestelen en overwinteren.

Microhabitats zijn essentieel voor de biodiversiteit in je tuin. Door verschillende soorten materialen te gebruiken, zoals kiezelstenen, kun je een breed scala aan insecten aantrekken. Hieronder volgt een eenvoudige lijst met stappen om kiezelstenen effectief te gebruiken in je insectenhotel:

 • Verzamel kiezelstenen van verschillende groottes.
 • Zorg voor een stevige basis waarop je de kiezelstenen kunt stapelen.
 • Stapel de kiezelstenen losjes op elkaar om ruimtes te creëren.
 • Plaats het geheel in een beschutte hoek van je tuin om bescherming te bieden tegen de elementen.

Het is belangrijk om natuurlijke materialen te gebruiken in je insectenhotel. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar zorgt ook voor een duurzame tuin.

23. Hooi

23. Hooi

Hooi is een uitstekend materiaal voor in je insectenhotel omdat het een warme en beschutte plek biedt voor verschillende soorten insecten. Het is vooral populair bij lieveheersbeestjes en oorwormen die er graag in overwinteren.

Gebruik hooi om verschillende kamers in je insectenhotel te creëren. Dit zorgt niet alleen voor variatie, maar ook voor een grotere aantrekkingskracht op diverse insectensoorten. Een eenvoudige manier om hooi te integreren, is door het in open compartimenten of terracotta potten te plaatsen.

Zorg ervoor dat het hooi droog blijft om schimmelvorming te voorkomen.

Hieronder vind je een lijst met insecten die aangetrokken worden door hooi:

 • Lieveheersbeestjes
 • Oorwormen
 • Sommige soorten bijen
 • Vlinders

Het toevoegen van hooi aan je insectenhotel is een eenvoudige stap met een grote impact op de biodiversiteit in je tuin.

24. Schelpen

24. Schelpen

Schelpen bieden een natuurlijke en esthetische toevoeging aan je insectenhotel. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel. Schelpen kunnen kleine holtes bieden waarin bepaalde insecten kunnen schuilen of nestelen. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan schelpen te gebruiken om verschillende soorten insecten aan te trekken.

 • Verzamel verschillende maten en vormen van schelpen.
 • Plaats de schelpen voorzichtig in je insectenhotel, met de opening naar buiten gericht.
 • Zorg ervoor dat de schelpen stabiel en veilig zijn geplaatst om te voorkomen dat ze omvallen.

Schelpen kunnen ook helpen bij het reguleren van de vochtigheid binnen het insectenhotel, wat vooral belangrijk is tijdens de zomermaanden.

25. Koffiedik and more

25. Koffiedik and more

Naast koffiedik, zijn er nog tal van andere materialen die je kunt gebruiken om je eigen insectenhotel te verrijken. Denk bijvoorbeeld aan oude theezakjes, eierschalen, en zelfs klein huishoudelijk afval dat veilig is voor de natuur. Deze materialen bieden niet alleen een schuilplaats voor insecten, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Het is essentieel om materialen te kiezen die veilig zijn voor insecten en het milieu.

 • Oude theezakjes
 • Eierschalen
 • Klein huishoudelijk afval

Zorg ervoor dat je materialen gebruikt die vrij zijn van schadelijke stoffen.

Veelgestelde vragen

Waarom is een insectenhotel belangrijk voor de tuin?

Een insectenhotel biedt een veilige en beschutte omgeving voor insecten om te nestelen en overwinteren, wat bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit in de tuin.

Hoe kan ik mijn insectenhotel onderhouden?

Je kunt het insectenhotel jaarlijks schoonmaken door oude materialen te vervangen en het hotel te controleren op eventuele beschadigingen. Zorg er ook voor dat het hotel niet te vochtig wordt.

Welke materialen zijn het meest geschikt voor een insectenhotel?

Materialen zoals bamboestokken, houtblokken, dennenappels en stro zijn ideaal omdat ze holle ruimtes bieden waar insecten kunnen nestelen.

Hoe kan ik vogels aantrekken naar mijn tuin met een insectenhotel?

Door het insectenhotel te combineren met vogelvoederhuisjes en waterbronnen, creëer je een aantrekkelijke omgeving voor vogels die insecten eten.

Wat is het verschil tussen een insectenhotel en een bijenhotel?

Een insectenhotel biedt een breed scala aan insecten een nestplaats, terwijl een bijenhotel specifiek is ontworpen voor solitaire bijen om hun eitjes in achter te laten.

Hoe kan ik kinderen betrekken bij het maken van een insectenhotel?

Laat kinderen helpen bij het verzamelen van materialen en het vullen van het insectenhotel. Leer ze over het belang van insecten voor de natuur en laat ze trots zijn op hun bijdrage aan het creëren van een insectvriendelijke omgeving.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *