Libellen monitoring meetnet der Nederlanden (geen reacties)

Hallo

Er is een insektengroep de libellen die langs wateren veel voorkomen.

Om de waterkwaliteit van het gebied te meten is een inventarisatie van de libellenfauna een goede graadmeter. Met monitoren kan men de voor en achteruitgang vast stellen en beheers maatregelen nemen als een soort sterk doet afnemen. Aan de hand van libellen in een ven of plas kan men de waterkwaliteit en de kwaliteit van het natuurbeheer meten. Elke soort reageerd weer anders op die invloeden. De nederlands libellenfauna telt zo’n 60 soorten.

Wie graag libellen kennis wil op doen kan mij altijd mailen

ook kunt de website van de vlinderstichting bezoeken

www.vlinderstichting.nl

De vlinderstichting doet naast vlindermonitoring ook aan libellenmonitoring.

Het monitoren is een vaste route 2 x per maand van mei t/m begin september tellen volgens een vaste werkwijze.

Het monitoren van libellen doe ik nu al voor 15 jaren. Leuke tijdreeksen van meerdere telroutes ontstaan. Het Landelijk meetnet word ook opgenomen in de bestanden van het CBS en gebruikt en vertaald naar het natuur beheer en bescherming.

Monitoren is een kwestie van lange jaren. hoe langer je het doet hoe interesanter, dus hier raak je juist nooit op uitgekeken.

Ik ga nog zeker er de komende decennia mee verder tot dat hoge ouderdom het niet meer mogelijk maakt. Hopelijk kan ik tegen die tijd opvolgers vinden. Die zijn moeilijk te krijgen. maar ook dan als iemand het 20 jaar later of nog later alsnog oppakt dan heeft men welmonitoring gegevens en vergelijkingen van wat het vroeger geweest is. Dus van belang voor natuur bescherming en beheer en behoud als ik er niet meer ben.

Dus het is naast levenswerk ook iets dat door gegeven word aan het de mensen die na mij leven. Dus ook voor de natuurbesherming en natuurbehher en behoud na mij.

Ik heb de voor route speciaal voor de bruinewinterjufer al gelopen., die zijn vliegtijd om heeft en nu zijn er veel witsnuiten.

De aantallen zijn vroeger dan normaal voor begin mei.

aantallen van over de honderden witsnuiten zijn aanwezig. Het door elkaar vliegen van de venwitsnuitlibel en de noordsewitsnuitlibel kost extra tijd op een telroute. Dit zijn voorjaar soorten. Verder vlieger er maanwaterjuffers smaragdlibellen viervlekken en de eerste grote keizerlibel

Ik heb weer veel gezien op de Veluwse heide vennen. Uddel Asselt Hoogsoeren radio kootwijk Stroe Garderen .

Normaal zou ik met dit weer op dit tijdstip op de route zijn . Maar de ochtend ronde vanaf 6 uur met broedvogel monitoren . gewoon aantallen monitoren middels het tellen van zingende mannetjes . duurde wat langer . mei en juni is dan ook een hele drukke tijd wegens een overlap van zowel libellen en vlinder tezamen met broedvogel/territoriumkartering .

Leuk is het wel. Lange dagen. Zodra er regen dagen komen heb ik weer eens tijd voor wat langere nachtrusten . Ik ga eten de naar de libellen routes . Ik heb een werk gebied op de noord en midden veluwe de lijn nunspeet Harderwijk nijkerk Tot Harskamp bevat.

En dan ook nog regio Biddinghuizen in de Flevopolder .

. Nederland is het land met de meeste soorten aan libellen , je heb wel in andere landen andere soorten die in Nederland niet voorkomen, maar toch heeft Nederland de meeste libellen. Nederland heeft wel meer natuur met de hoogste diversiteit het enige probleem is dat er teveel mensen wonen

Verder is deze fora klasse het enige die nog relevant is om op de blauwe maandag eens te komen . Dit soort FORA zijn niet schadelijk voor de menselijkheid en voegen iets toe aan het leven,.

De andere zijn gezien de bloeiende leefstructuur met dit soort dingen niet meer interessant.

Met vriendelijke groeten
Bron

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.