Jonti, ‘Twirligig’

  • X
  • X
  • X
  • 0
  • 0

Jonti, ‘Twirligig’(2011)

Madlib and The Beach Boys sittin’ in a tree…
               

               

 

Een Zuid-Afrikaan die naar Australië verhuist en zodanig opvalt in de plaatselijke muziekscene dat hij door het Amerikaanse leftfield-hiphop-label Stones Throw wordt opgepikt: maak kennis met Jonti Danilewitz. Vrolijk stuiterende breakbeats en een verzameling gedigitaliseerde speelgoedinstrumenten (‘Hornets Nest’) verwelkomen ons in Jonti’s universum: een gigantisch muziekarchief waar obscure jazz, jaren negentig hiphop en Brian Wilson elkaar tegen het lijf lopen.

Die nogal abstracte omschrijving mag je zelfs letterlijk nemen: soms lijkt het echt of Madlib op een blauwe maandag de volledige Beach Boys-cataloog in handen heeft gekregen en daar -samen met z’n imaginaire Yesterdays New Quintet- zijn gangen mee is gegaan. ‘Firework spraying moon’ bijvoorbeeld, combineert repetitieve drumbreaks met door distortion bedekte melodieën, terwijl op de achtergrond een kapotte banjo het duel met een geflipt viooltje aangaat. De cheesy synths en het zomers gitaartje in ‘Batmilk’ openen dan weer een koffer vol zoete zomerherinneringen: de glanzende haren van dat eerste vakantieliefje, de ongebreideld ambitieuze plannen en de totale onbezorgdheid van die vroege tienerjaren werden door Jonti’s oooh’s en aaah’s weer even tastbaar. ‘Spooky sport’ en ‘Koi moons daughter’ deden ons terugdenken aan Tame Impala, die andere Australiërs die vorig jaar op fantastische wijze Beatles- en Beach Boys-melodieën met fuzz en psychedelica overgoten.

De manier waarop Danilewitz verschillende songs volledig uit elkaar haalt en de stukken op ingenieuze wijze terug in elkaar zet, kent met ‘Nightshift in blue’ zijn beste resultaat: dit stukje onversneden pracht laat van bij de eerste noten weten dat het de komende maanden door uw hersenpan zal spoken. Dat dit album niet meer dan 3 sterren krijgt, is omdat Jonti’s pop soms iets te geforceerd klinkt: ‘Begone slumber’, ‘Snickers hiss’ en ‘Noodlews way home’ lijken ons meer oefeningen in ‘kijk eens wat ik allemaal kan’ dan echte songs. Toch zou het oneerlijk zijn Jonti op zijn experimenteerdrift af te rekenen: wij twijfelen er immers niet aan dat deze jongen (geruggesteund door de slimmerds van Stones Throw) het zal maken.

Jonas Van Overwaelle

© Cutting Edge — 30 Nov 2011
images © Stones Throw

Reageer

 

Article source: http://www.cuttingedge.be/music/reviews/337286-jonti-twirligig-

Go to Source

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *