Werd internet uit de ruimte interessant? ‘Op papier is satellietinternet sympathiek’

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX aangaande Tesla-directeur Elon Musk eis internet uit de ruimte presenteren. In Nederland moet satellietinternet van Starlink, zoals deze dienst heet, nog dat jaar beschikbaar worden. Staat er in ons natie, naast kabel- en mobiel internet, ruimte voor een of ander alternatief?

“Op papier werd het een best sympathiek idee”, zegt analist Tim Poulus van marktonderzoeker Telecompaper. Hij denkt dat er in Nederland wel feitelijk kleine markt is waarvoor satellietinternet interessant kan prijzen. “Ik gok dat de om minder dan honderdduizend huishoudens gaat. ”

Dat zal vooral gaan om mensen zulks in buitengebieden wonen, waar de aanleg van gauw bekabeld internet door jullie hoge kosten minder knap is. In sommige incidenten is het zelfs helemaal niet rendabel om glasvezel aan te leggen, zegt Poulen.

Met dat geval zou satellietinternet een optie kunnen doen, hoewel dat volgens hem ook niet optimaal ben. “De snelheden van ruwweg 300 Mbps die Starlink nu belooft zijn best aardig, maar redden het poststuk niet bij de gigabitverbindingen (1. 000 Mbps, red. ) die je van glas kunt halen. ”

Internet via satelliet is ook eentje stuk duurder. “Gigabitinternet heb je voor een paar tientjes, terwijl een Starlink-abonnement 99 euro per maand kost. En dan moet je trouwens nog een schotel daarbovenop router betalen, die gelijktijdig met de andere apparatuur 499 euro kosten. ”

Providers vinden satellietinternet langs Nederland overdaad

De drie grote Nederlandse telecomproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo wijzen op de vraag vanwege NU. nl hoe hun tegen satellietinternet aankijken, allemaal drie op de goede digitale infrastructuur die Holland nu al kent.

“Een dergelijk aanleiding is vooral interessant tegenover afgelegen plekken op deze wereld waar dit soort netwerken niet beschikbaar zijn”, laat KPN-woordvoerder Stijn Wesselink weten.

“Ik denk dat het lastig is om het op elkaar te krijgen, zeker in een land wanneer Nederland”, zegt T-Mobile-directeur Søren Abildgaard. “Satellietinternet zal uw spoedzending vast beter doen bij landen waar de bevolking minder dicht op mekaar woont. ”

“Nederland heeft de betere vaste netwerken van De eu. Voor landen met allicht minder fijnmazige infrastructuur karaf satellietinternet een voordeel zijn”, laat woordvoerder Gerjan over der Laan van VodafoneZiggo weten.

Satellietinternet ondanks beperkingen niet afgeschreven

Analist Poulus van Telecompaper schrijft het net uit de ruimte desondanks nog niet af. Afhankelijk van de alternatieven kan satellietinternet van SpaceX of echt ander bedrijf volgens hem best een optie kunnen.

Maar deze hangt ook af langs de ontwikkelingen bij bekabeld en mobiel internet. “Als de overheid subsidies gaat verstrekken, kan het opeens wel rendabel zijn vanwege in moeilijke buitengebieden glasvezel aan te leggen”, aldus Poulus.

Gegeven de snelle 3, 5GHz-frequenties (onderdeel van het 5G-netwerk), die naar verwachting in 2022 worden geveild, verstrekken potentie. Providers kunnen deze ook gebruiken om het net voor thuis aan bij bieden, zegt Poulus. “Maar het is de vraag alsof mobiele operators daar trek in hebben. ”

cursus nen 3140