Ie loopt niet lekker tussen u Australische regering, Facebook en Google. Nu Facebook het voor Australiërs onmogelijk heeft gemaakt om via het sociale medium nieuws te bekijken alsof te delen, is de regering woedend. Vier vragen en antwoorden over de situatie.
1. Wat is omdat aan de hand?
De Australische regering introduceerde eind vorig jaar een wetsvoorstel voor een nieuwe gedragscode datgene Facebook en Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikelen. Sociale media zijn voor nieuwsorganisaties een manier teneinde artikelen, video’s en andere producties bij het publiek onder de voetlicht te brengen.
Ofschoon het wetsvoorstel nog niet staat goedgekeurd, kon het plan direct op veel tegenstand van hun techgiganten rekenen. Facebook stelde die het wetsvoorstel totaal geen begrip toont “voor de relatie van ons platform en uitgevers datgene het gebruiken om nieuws aan delen. ”
Google dreigde te stoppen met zijn zoekmachine in Australië. Google-topvrouw Mel Silva zei dat de wetgeving onwerkbaar is en dat het fabriek onmogelijk het financieel risico zult berekenen. “De Australische markt woest is de enige rationele beslissing als deze wet erdoor komt”, zei Silva.
2. Hoe staat het poststuk er nu voor?
Facebook heeft een sinds woensdag voor Australiërs onmogelijk gemaakt om via het sociale medium nieuws te bekijken alle te delen. Australische nieuwsuitgevers zegt door de maatregelen niet langer berichten op hun Facebook-pagina inzetten. Nieuwsorganisaties buiten Australië kunnen nog wel dingen op Facebook plaatsen, maar Australiërs kunnen die adverteren niet zien of delen.
Facebook zei woensdag bedoeld voor twee keuzes te hebben gestaan: “proberen om ons te houden boven een wet die de realiteit van de relatie [tussen Facebook en uitgevers] negeert, of nieuws met Australië niet langer toestaan vanaf onze diensten”. Het bedrijf bezit dus voor het laatste geselecteerd.
De beperkingen diegene Facebook had opgelegd, treffen en de pagina’s van de Australische overheid en hulpdiensten. Onder langduriger Facebook-pagina’s waarop wordt gewaarschuwd bedoeld voor COVID-19-uitbraken, bosbranden en tyfoons opereren niet meer naar behoren.
De Australische regering reageerde donderdag woedend . Minister van Financiën Josh Frydenberg, die over het door Facebook gehekelde wetsvoorstel gaat, veroordeelt hun acties van Facebook en stelt dat het optreden de reputatie van het bedrijf in Australië beschadigt.
3. Welke maatregelen neemt Google?
Alhoewel Google heeft gedreigd te eindigen met zijn zoekmachine in Australië als het gedwongen wordt zich aan de nieuwe regels vast te houden, heeft het internetbedrijf vooralsnog geen echte maatregelen genomen.
Google heeft wel geprobeerd rond voor tientallen miljoenen dollars deals te sluiten met mediabedrijven middels een eigen nieuwsplatform. Een woordvoerder zei dat het bedrijf van gesprek was met zowel uitgestrekte als kleine Australische uitgevers. Maandag maakte de eerste grote Australische nieuwsorganisatie bekend een overeenkomst aan hebben bereikt met de zoekmachine.
4. Wat doet Australië nu?
Minister Frydenberg, die de getroffen maatregel vanaf Facebook “verkeerd” noemt, heeft verwoord dat de regering niet wil terugdeinzen en het wetsvoorstel alsnog wil invoeren. Ondertussen probeert het poststuk land met het sociale hulpmiddel in gesprek te gaan, omstreeks te zorgen dat Australiërs langs ieder geval weer bij jullie Facebook-pagina’s van de overheid plus hulpdiensten kunnen komen.
Een woordvoerder van Facebook bezit inmiddels tegen The Guardian gezegd dat de blokkering sinds niet-nieuwsorganisaties een vergissing is. Ie sociale medium zegt in de verklaring dat overheidspagina’s op de verzending sociale medium geen hinder zouden moeten ondervinden van het gewijzigde beleid.