Facebook-topman tegen personeel: ‘We moeten Apple pijn doen’

Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg kan zijn bedrijf concurrent Apple “pijn gaan doen”. Dat vertelde hij aan personeel tijdens een besloten bijeenkomst, aldus ingewijden tegenover The Wall Street Journal .

Daarmee wil het topman zich verzetten tegen recente acties van Apple, dat betrekking van privégegevens gaat inperken. Applicaties zoals die van Facebook moeten toestemming gaan vragen voordat ze informatie mogen verwerken. Dat bestaan volgens Apple nodig om privacy van gebruikers te beschermen.

Facebook plaatste recent paginagrote advertenties in Amerikaanse kranten, waarin het nieuwe beleid bij Apple werd bekritiseerd. Kleine ondernemers zou lijden onder het beleid, denkt de techreus. Zij zouden bepaald niet meer goed op Facebook kunnen adverteren.

Het is heel onduidelijk hoe Zuckerberg zijn concurrent precies wil gaan beschadigen. Door eerdere interne mails zou Zuckerberg hebben voorgesteld om apps voorgerecht voor Android en pas later voor iPhones uit te brengen, maar dat is tot door heden niet gedaan.

Facebook zou ook moeite beschikken over met het uitbrengen van app-updates, omdat Apple er lang in zou doen deze goed bij keuren. Een update kan stap worden uitgebracht nadat een Apple-medewerker er naar heeft gekeken. Zuckerberg zou Apple-baas Tim Cook er van verdenken de updates tegen te houden.

‘Dit is geen persoonlijke kwestie voor Facebook’

Een Facebook-woordvoerder ontkent tegenover de krant dat de ruzie tussen Apple en Facebook subjectief is, en benadrukt nog ooit dat Facebook zich inzet daarvoor kleine ondernemers en ontwikkelaar datgene door het privacybeleid worden getroffen.

“Apple beweert dat uw spoedzending een privacykwestie is, maar uw spoedje gaat hier eigenlijk om winst”, aldus de woordvoerder. “We verlangen de aandacht vestigen op deze machtsmisbruik. ”

cursus nen 3140