Debatserie: It’s the food my friend

Op woensdagavond 12 maart is Nico Stutterheim (Koppert) één van de sprekers in de debatserie georganiseerd door CLM en Ecominds i.s.m. de Rode Hoed. Hij geeft inzicht in oplossingsmogelijkheden om bodemvruchtbaarheid te bevorderen.

Door voedselaffaires lijkt het vertrouwen in voedsel af te nemen. Tegelijk is er juist veel positieve belangstelling voor nieuwe agro-ecologische vormen van landbouw en voor gezonde voeding.

Deze reeks van debatten is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen.

12 maart – Back to basics: de bronnen van ons voedsel
Over vruchtbare bodems in een veranderend klimaat. Het tweede debat in een zesdelige reeks onder leiding van Felix Rottenberg.

Een vruchtbare bodem is de basis van elk gezond landbouwbedrijf. In veel gebieden van de wereld, plaatselijk ook in Nederland, loopt de bodemvruchtbaarheid terug door erosie en daling van het gehalte organische stof. Organische stof is van cruciaal belang voor het bodemleven, voor het vasthouden van water en mineralen en voor de weerbaarheid van het gewas tegen ziekten en plagen. Dat wordt des te belangrijker nu het klimaat verandert. Er is behoefte aan climate-smart agriculture. Zulke landbouw kan klimaatverandering ook ietsje afremmen, want organische stof onttrekt CO2 aan de atmosfeer. Ook boven de grond kan de landbouw CO2 vastleggen, met name in agroforestry systemen.

Verbeteren van de bodemvruchtbaarheid kost echter jaren. Wat kan de boer daar zelf aan doen en hoe kunnen overheid en bedrijven daar bij helpen?

  • Dr. ir. Bert Janssen, Wageningen UR: Hoe staat het met de bodemvruchtbaarheid in Nederland, Europa en de wereld?
  • Prof. Pablo Tittonell, Wageningen UR: Hoe kan de landbouw wereldwijd haar bodemvruchtbaarheid verbeteren en zich aanpassen aan het veranderende klimaat?
  • Interview met Nico Stutterheim, onderzoeker bij Koppert, marktleider in biologische bestrijding en bestuiving

Details

  • Toegang € 12,- & € 7,- (studenten) óf passe-partout voor 6 avonden: € 38,- & € 22,- studenten) 
  • Aanvang 20:00 uur 
  • Café open 19:00 uur 
  • Zaal Oosterhuiszaal

Voor meer informatie en toegangskaarten klik hier. Het debat is tevens op deze website via een livestream te volgen.
Bron

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.