Chef Taji leert bezoekers Oranjerie sushi maken


Geschreven door Ronald Boutkan | 18 juni 2011 | Geen reacties | E-mail dit bericht

Den Helder – Zelf sushi maken, dat blijkt razend populair tijdens het Japans weekend van de Oranjerie aan de Soembastraat. Er is veel belangstelling voor de workshops van chef Taji Masayuki Tajima, maar voor zondag zijn nog een paar vrije plekken. Ook het Japanse bier was zaterdag in trek bij de bezoekers.

Hoewel het er ’s morgens nog somber uitzag, brak al snel nadat de Oranjerie haar deuren had geopend de zon door. Dat zorgde in de loop van de middag toch voor heel wat publiek in de kassen en dat genoot van een grote variëteit aan Japanse zaken. De Japanse Tuin, Koi vissen, de shakuhachi, kunst en nog veel meer, er is dit weekeinde van alles te beleven. De opbrengst van enkele activiteiten gaat naar de slachtoffers van de Tsunami in Japan.

De workshop sushi was zaterdag erg in trek. De in Rotterdam woonachtige chef Taji is inmiddels een vaste gast tijdens het Japanse weekend en komt naar eigen zeggen graag naar Den Helder. “Het is hier zo mooi klein en gemoedelijk en de mensen zijn erg vriendelijk.” Deelname aan de workshop kost 10 euro en zondag zijn nog wat plaatsen vrij. Reserveren kan via 06-10402830. Deelnemers moeten zelf een scherp mes, een snijplank en een theedoek meenemen.

Shakuhachi
Uit Leiden komt Kees Kort en hij laat bezoekers kennismaken met het geluid van de Shakuhachi, een Japanse bamboefluit met een heel eigen klank. “Als kind heb ik het ooit gehoord en vond ik het direct mooi, maar pas toen ik veertig was ben ik er daadwerkelijk iets mee gaan doen. De fluit kwam als het ware weer op m’n pad en toen ben ik wat lessen gaan volgen. Ik speel het instrument nu al twintig jaar en geef zelf ook les. De shakuhachi is verbonden met de Zen-traditie en het is geen eenvoudig instrument, je moet de tijd nemen om het te leren”, aldus Kort.

Natuurlijk zijn er dit weekeinde ook Nieuwediepers te vinden in de Oranjerie, zoals hobbyschilderes Fabiola Nooijen. Zij exposeert haar werken op de kunstmarkt en daarmee heeft de Oranjerie een primeur in huis. “Het is de eerste keer dat mijn werk ergens te zien is en ik ben ook nog eens de jongste kunstenaar”, zo laat ze weten. En hoewel er geen prijzen op haar schilderijen staan, is het werk wel degelijk te koop!

Koi
Het bedrijf Wisikoi uit Julianadorp toont de Japanse Koi. “Niet zozeer voor de verkoop, maar vooral om mensen geïnteresseerd te krijgen in de hobby”, vertelt Silvia van der Hout. Samen met haar man heeft ze een bedrijfje aan huis waar de liefhebber alles wat met Koi vissen te maken heeft, kan krijgen. “Zelf hebben we er twintig jaar geleden eentje gekocht en toen zijn we verliefd geworden op de Japanse Koi. Een keer per jaar gaan we ook naar Japan om nieuwe vissen te kopen.”

De Koi is een bijzondere vis, die “rust brengt in de vijver”, aldus de Julianadorpse. “Je moet ze zien als huisdier en veel eigenaren geven ze ook namen.” Interesse? Klik onderaan voor meer info.

Temari
Ook aanwezig zijn Lies Bijleveld en Tiny Govers. Zij zijn helemaal gek van Temari, een oude Japanse borduurkunst. “Dit werd al beoefend aan het oude Keizerlijk hof van Japan, de ballen die werden gemaakt waren bedoeld als versiering”, licht Bijleveld toe. “Tegenwoordig zijn er nog altijd grootmoeders die een Temari maken voor hun kleindochter.” De ballen worden vaak gemaakt rond een thema, maar ook wiskundige figuren zie je er veel in terug.

“Als je het goed doet, kun je je werk opsturen naar Japan en als ze het accepteren, krijg je een officieel certificaat. Dat zegt zoveel als dat je met goedkeuring van de Japanse autoriteiten op dit gebied mag lesgeven.” Govers beschikt over zo’n certificaat en Bijleveld was ooit een van haar cursisten. Tegenwoordig verzorgen ze samen lessen in de borduurkunst.

Bier
Helemaal Japans, maar niet in Japan verkrijgbaar, dat is Iki. “Het is een Japans bier met groene thee”, vertelt bedenker Arjen Hemelaar uit Haarlem. “Ik vond het zo vreemd dat de Japanners heel veel met groene thee doen, maar geen kruidenbier hadden. Dit is op basis van mijn eigen recept en we verkopen het in steeds meer landen, maar helaas nog niet in Japan zelf.”

Iki is ook in Nederland te krijgen, bij sommige slijters en bij de Sligro. “Het moet net als gewoon bier koud gedronken worden, maar het is zeker geen bier van ‘we zetten een kratje koud voor tijdens het voetbal’. Je drinkt het meer als een goed wijntje, een is genoeg”, aldus Hemelaar. “Het is de eerste biersoort met groene thee en als bier gezond kan zijn, dan is dit absoluut het gezondste biertje!”

Het Japans weekend in de Oranjerie is ook zondag nog toegankelijk, van 11.00 tot 17.00 uur.
Links: WisikoiTemariChef TajiKees KortIki bier


Plaatsen/stemmen op NUjij
Plaatsen/stemmen op eKudos
Tip dit artikel!
Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us
Voeg toe aan je Google bladwijzers
Plaats dit bericht op Twitter
Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden
Voeg toe aan je Facebook-profiel
Deel met je LinkedIn-contacten
Print deze pagina of genereer een PDF-bestand
Print deze pagina of genereer een PDF-bestand



Geplaatst: zaterdag 18 juni, 20:08 uur – Laatste wijziging: zaterdag 18 juni om 20:35 uur.

Article source: http://www.denhelderactueel.nl/18/06/2011/chef-taji-leert-bezoekers-oranjerie-sushi-maken/

Go to Source

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *