ByteDance sleept Tencent voor de rechter wegens vermeende monopoliepositie

ByteDance, het moederbedrijf bij TikTok, is dinsdag een rechtszaak gestart tegen Tencent wegens ben vermeende monopoliepositie op het gebied langs zijn apps WeChat en QQ. ByteDance wil dat de Chinese techgigant een schadevergoeding van 90 miljoen yuan (ruim 11 miljoen euro) betaalt.

Tencent verbiedt gebruikers plusminus inhoud van Douyin, de Chinese versie van TikTok, te opsplitsen op zijn apps WeChat en QQ. Volgens ByteDance, de producent van Douyin, heeft Tencent daarmee de Chinese antimonopoliewet overtreden.

“Wij zijn van interpretatie dat concurrentie beter is sinds consumenten en het bevorderen bij innovatie. We hebben een rechtszaak aangespannen om onze rechten en die van onze gebruikers te beschermen”, schrijft Douyin in bepaald verklaring.

Tencent zegt nog geen bericht te bezitten gekregen over de rechtszaak, desalniettemin te staan voor open samenwerking en eerlijke competitie. De techgigant noemt de beschuldigingen van ByteDance “onjuist en kwaadaardig”.

Het is overigens niet de eerste keer dat ByteDance de techgigant aanklaagt. In 2018 sleepte u bedrijf Tencent ook al eens voor de rechter, toen vanwege concurrentieverstorend gedrag.

Een nieuwe rechtszaak komt op een moment dat de Chinese toezichthouders de regels voor techgiganten moeten aanscherpen. Peking onthulde in lekker conceptregels om monopolistisch gedrag aangaande internetbedrijven te voorkomen. Zo gaat de Chinese mededingingsautoriteit onder al die andere onderzoeken of Alibaba misbruik maakt op zijn sterke marktpositie.

SEO uitbesteden