Aarde 3500 biljoen waard

Kun je aan de aarde een prijs hangen? Ja, vindt astrofysicus Greg Laughlin. Volgens hem is onze planeet 3500 biljoen euro.

Wat is iets waard? Meestal wat de gek er voor geeft. Een Van Gogh voor 250 miljoen? Er zijn altijd mensen die dat kunnen neertellen. Een klassieke Aston Martin voor zes ton? Je hebt er vast een goede investering aan.

Maar wat is een planeet waard? Het lijkt een vraag die niet te beantwoorden is. Toch is dat precies was Greg Laughlin van de University of California-Santa Cruz probeert te doen. Hij heeft een formule geschreven (zie onder, uitleg hier) die een prijskaartje hangt aan alle planeten die we kennen. Hoe bewoonbaarder de planeet, hoe hoger het prijskaartje. De mensheid leeft op een duur lapje grond, ontdekte hij.

Met de formule in de hand kwam Laughlin er namelijk achter dat de aarde de hoogste prijs heeft van alle planeten. 3500 biljoen om precies te zijn, oftewel 3500.000.000.000.000. Is een hoop geld, maar dan heb je ook wat. Een volwassen ster om warmte te geven, een atmosfeer die zeer adembaar is. Water om te drinken en op te varen. Vegetatie.

Wie de planetenformule op Mars loslaat, hoeft maar 12.000 euro te betalen. Venus is minder dan een euro. De formule lijkt grappig, maar is serieuze poging om planeten beter te begrijpen. Zo blijk Gliese 581 g, een planeet die volgens sommige sterrenkundigen leven herbergt, maar 200 euro waard te zijn. KOI 326.01, een bijna onbekende planeet is 170.000 euro, de duurste planeet na de aarde.

Follow Faqtman on Twitter

Trefwoorden: Aktueel, Buitenaards leven, Economie, Geo, Kosmologie, Mars, Ruimtevaart, Venus, Wetenschap, Wiskunde
, , , , ,

Article source: http://www.faqt.nl/recent/aarde-3500-biljoen-waard/

Go to Source

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *