Datum: 2010-10-16
Locatie: Paleis Het Loo
Plaats: Apeldoorn
Land: Nederland
Link: http://www.paleishetloo.nl/newsitem/147/1/3/Een_Wintertuin_Herleeft.html

De exotische plantenwereld van koning Willem II

Paleis Het Loo organiseert van 16 oktober 2010 tot en met 20 februari 2011 de expositie ‘Een Wintertuin herleeft’, over de bijzondere plantencollectie van koning Willem II. De expositie toont hoe in zijn paleis een exotische tuin werd gecreëerd, waar ’s winters bals en feesten werden gehouden.

Koning Willem II (1792-1849) bezat, naast zijn grote schilderijencollectie, een indrukwekkende en in zijn tijd bewonderde verzameling van meer dan 3.000 exotische planten. In 1850 werd deze verzameling geveild. De veilingcatalogus bevat onder meer destijds geliefde planten als palmen, varens, bromelia’s, citrusbomen en zeldzame boomvarens.

Voor deze subtropische planten, die de Hollandse winters alleen binnen konden overleven, bouwde de koning aan zijn paleis op de Kneuterdijk in Den Haag ruime kassen. Tijdgenoten beschrijven hoe men tijdens een bal aan het hof in deze wintertuin verbleef. Dit past bij de traditie aan andere hoven, zoals in Wenen en St. Petersburg, waar oranjerieën en palmenhuizen favoriet waren voor het houden van feesten.

Te midden van exotische planten, porseleinen vazen, rondvliegende vogels en overdadig verlicht door lantaarns en vergulde kaarsenkronen, waande men zich in een sprookjestuin of zelfs in het paradijs!

De tentoonstelling ‘Een Wintertuin herleeft’ brengt de sfeer van de vroeg 19de-eeuwse wintertuin weer tot leven.

<a href="http://www.Tuinen.nl/evenementen”>Bekijk alle evenementen >>
<a href="http://www.Tuinen.nl/evenementen/toevoegen/”>Meld zelf een evenement aan >>

<a href="http://www.Tuinen.nl/rss/evenementen/”>Bron

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *