‘Pluk de dag is mijn wapenspreuk’

‘Ik ben al bijna vijftig jaar bezig met het samenstellen van mijn stamboom en die studie is zo goed als rond. Omdat mijn familie tal van burgemeesters, schepenen, gemeentesecretarissen en voorzitters van kerkfabrieken en commissies van de openbare onderstand (voorloper van de huidige OCMW’s) leverde in de Denderstreek, vatte ik het plan op om een eigen familiewapen aan te vragen. Mijn aanvraag kwam in een stroomversnelling dankzij Oost-Vlaams gedeputeerde Jef Dauwe en daardoor mocht ik enkele dagen geleden mijn familiewapen afhalen in de ambtswoning van minister-president Kris Peeters’, vertelt Paulus Clompen.

De familie Clompen leverde de voorbije anderhalve eeuw zeven burgemeesters van onder meer Ottergem, Iddergem, Vlekkem en Zonnegem. Paulus zelf was voor de gemeentefusies gemeentesecretaris in Ottergem en Ressegem en daarna nog enkele jaren in Herzele.

‘In mijn geboortedorp Ottergem en in Ressegem volgde ik vanaf 1960 mijn vader Arthur op die daar toen zelf 34 jaar gemeentesecretaris was geweest’, licht de kersverse wapenschilddrager toe. ‘Ik vond sporen van mijn familie terug tot rond de jaren 1600. De naam Clompen verwijst naar de boerenstiel en klinkt Hollands. Dat zou kloppen: vermoedelijk vluchtte mijn katholieke familie tijdens de godsdienstoorlogen weg voor de Calvinisten en vestigde zich daarna in Vlaanderen.’

‘Mijn wapenspreuk is Carpe Diem (Pluk de Dag), een advies van de Romeinse filosoof Horatius om van het leven te genieten. Ik ben elke dag blij dat ik wakker word en probeer dan met volle teugen te genieten van alles wat het leven biedt, weliswaar met mate want anders blijft dat niet duren.’

Het wapenschild van Paulus Clompen is uitgevoerd in azuur en zilver, de hoofdkleuren van het wapen van zijn geboortedorp Ottergem. De degen verwijst eveneens naar dat wapen. Het schildhoofd met de drie zespuntige sterren verwijst naar het wapen van de vroegere gemeente Vlekkem waar de familie zich oorspronkelijk vestigde. De drie rijen klompen verwijzen naar de familienaam en naar de drie kinderen van Paulus: Filip (44), Johan (45) en Anja (39). Bovenaan het wapenschild bevindt zich een afbeelding van een koi. ‘Omdat ik een verwoed verzamelaar ben van Japanse kois’, verduidelijkt Paulus Clompen.

Article source: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=KV3D44LQ

Go to Source

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *